Takoj v nova vlaganja

Psihiatrična bolnišnica Idrija je končala dvajsetletni cikel celovite obnove vseh petih stavb. V poslednjo stavbo E za tehnične službe, trgovino in družabni prostor je vložila milijon evrov. Aprila jo bo simbolično odprla z razstavo likovnih del, ki so jih pacienti v minulih desetletjih podarili pokojnemu primariju dr. Jožetu Felcu.

V  tako rekoč novo zgrajeni pomožni  stavbi E bo dobila prostor tudi nova galerija pokojnega dr. Jožeta Felca. Aprila jo bodo simbolično odprli z deli, ki so  mu jih podarili pacienti.  Foto: Saša Dragop
V tako rekoč novo zgrajeni pomožni stavbi E bo dobila prostor tudi nova galerija pokojnega dr. Jožeta Felca. Aprila jo bodo simbolično odprli z deli, ki so mu jih podarili pacienti.  Foto: Saša Dragop

IDRIJA > Psihiatrična bolnišnica Idrija, osrednja te vrste za Primorsko in Notranjsko, se je v dveh desetletjih iz neprijazne “vojašnice” prelevila v prijetno okolje za okrog 1500 letnih pacientov in 209 zaposlenih. Kljub znižanju cen psihiatričnega zdravljenja za deset do 19 odstotkov, je lani zaokrožila dvajsetletno obnovo vseh petih stavb. Direktor Bogdan Tušar opozarja, da se je psihiatrija v tem obdobju tako zelo spremenila, da morajo takoj začeti z vlaganji v prilagoditev bolnišničnih, zlasti oddelčnih prostorov in sob, novim vsebinam.

Večino so zbrali sami

Ko sta leta 1994 tedanja direktorica mag. Viktorija Gorjup in pokojni primarij dr. Jože Felc začenja obnovitveni cikel, je bolnišnica še povsem spominjala na vojašnico, v katero so jo dobra tri desetletja prej naselili. Kot prva, sočasno tudi z najslabšimi razmerami, je s pripravljenimi projekti dobila psihiatriji prvič namenjen naložbeni državni denar. Država ga je med drugim zbrala tudi z združevanjem amortizacije vseh petih psihiatričnih bolnišnic v Sloveniji. Čeprav je bila pridobitev tega denarja in zagon prenove prve stavbe L (Libertas - svoboda, kot so jo naposled razmreženo poimenovali) velik uspeh, se je morala pozneje opreti predvsem na varčevanje.

Na lasten denar, torej. V enajstih milijonih evrov, kolikor jih je do lani vložila v prenovo vseh zdravstvenih in spremljajočih služb v svojih stavbah, je prispevala kar 72,6 odstotkov oziroma skoraj osem milijon evrov. To je desetina več od letnega proračuna bolnišnice. “Lani je znašal 7,2 milijona evrov,” je povedal Tušar.

Ker se je v tem obdobju prekalila z racionalizacijami, arbitražami in pridobivanjem dodatnih programov, je po izgubi leta 2013 minulo leto znova sklenila pozitivno.

“V zadnjih dveh letih smo zaradi varčevanja in nižanja cen izgubili 1,4 milijona evrov. A smo na srečo uspeli povišati dohodke z novimi programi in sočasno dodobra omejiti stroške. Z milijonom evrov smo sklenili tudi obnovo zadnje stavbe E,” je dodal Tušar.

Galerija v spomin dr. Jožetu Felcu

V tej stavbi, kjer delujejo tehnične službe, so pacienti dobili trgovino in prostor za druženje. “V zgornjih prostorih bomo uredili galerijo in jo aprila odprli z razstavo slik, ki so jih pacienti podarili primariju, dr. Jožetu Felcu. Njegova soproga Alenka Höefferle Felc je namreč vso to množico slik podarila naši bolnišnici,” je povedal Felčev naslednik, primarij dr. Marko Pišljar.

Tušar pa je dodal, da zaključek naložbenega cikla pomeni sočasno začetek novega. “Po dveh desetletjih prva na novo urejena stavba L že potrebuje obnovo. Bistveno pa je, da je v tem času psihiatrija vsebinsko naredila velik korak h pacientom in zato potrebujemo tudi temu primerno prijaznejše prostore zanje in za osebje,” je povedal Tušar.

To pomeni, da bodo v novem naložbenem ciklu bolnišnične prostore znova posodabljali. Preurejati nameravajo zunanje okolje bolnišnice s komunalnim sistemom, salonitno kritino na dveh stavbah pa nadomestiti z varnejšo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano