Svetniki zgolj o lepotnih popravkih

Ker prvi poskus sprejemanja osnutka proračuna pred mesecem dni ni uspel, so ga popravljali v sodelovanju s KS, strankami in listami. Uskladili so se, kolikor je v aktualnih okoliščinah pomanjkanja denarja možno in dokument potrdili.

TOLMIN > Pred mesecem dni so svetniki nanizali kar 50 pripomb. Župan Uroš Brežan jih je le delno upošteval. Če preštejemo popravke, jih je 16, od tega so nekateri povsem novi in brez povezave s predlaganimi. Ker pa je stiska s časom velika in ker brez proračuna od države ne morejo pričakovati poplačevanja stroškov za aktualne velike naložbe, druge izbire kot potrditev dokumenta praktično niso imeli.

Zdaj ni čas za nove velike naložbe

Ker obnavljajo Kinogledališče, infrastrukturo na Kamnem, energetsko sanirajo šolski center, za kar so v preteklosti pridobili denar EU, novih velikih naložb ne bodo odpirali. Tudi zato, ker je premalo znanega, kdaj bodo na voljo razpisi v novi finančni perspektivi.

Med večjimi spremembami je izpad energetske sanacije zgornje stavbe Zdravstvenega doma Tolmin. Ugotovili so, da bi bil prihranek pri energiji premajhen glede na višino vložka. S tem so preklicali naložbo v višini 160.000 evrov.

Občina načrtuje 17,2 milijona evrov prihodkov, v kar sodi tudi zajetnih 6,2 milijona transferjev za aktualne velike naložbe. Odhodkov bo za 20,4 milijona. Zadolžujejo se za 1,2 milijona, razliko pa so imeli “prišparano”.

Država vrnila potresni denar

Za ceste namenjajo skoraj 900.000 evrov oziroma 60.000 evrov več, kar pomeni, da bodo lahko popravljali javne poti tudi na območju Trebuše, Tolminskega Loma in Ponikev. Dodali so denar za pripravljanje razvojnih načrtov za črpanje denarja EU do leta 2020. Več bodo namenili za gradnjo mrliške vežice na Pečinah, za varno pot v šolo prek Brajde v Tolminu, za turistične prireditve, za kulturna in športna društva ter za humanitarne organizacije. S tem si je proračun prislužil pohvalo, češ da je bolj socialen.

Občina odstopa od nakupa garaž pri prenovljenem stanovanjskem objektu v Brunovem drevoredu, ker lastniki stanovanj zanje niso zainteresirani. S tem se je izognila izdatku 38.600 evrov. Razveseljuje pa novica, da je država za potresno sanacijo te stavbe nakazala 112.000 evrov. Hiša je že končana in vseljena, ker je denar založila občina.

Bilo je še veliko pomislekov, med njimi tudi ta, da naj občina še naprej plačuje nadstandard dodatnih vzgojiteljic v prvih razredih. Ta problem bodo strokovno proučili.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano