Svetniki za nakup tretjinskega deleža Mlinotesta

Na današnji seji občinskega sveta Ajdovščina so svetniki podprli sklep o razglasitvi občinskega interesa za nakup Mlinotesta. Kljub vsemu je ajdovski župan Tadej Beočanin previden, saj bo pogoje za pristop v konzorcij za nakup deleža Mlinotesta predhodno pregledala posebna komisija.

Na današnji seji občinskega sveta Ajdovščina so svetniki podprli sklep o razglasitvi občinskega interesa za nakup Mlinotesta.  Foto: Arhiv Sta
Na današnji seji občinskega sveta Ajdovščina so svetniki podprli sklep o razglasitvi občinskega interesa za nakup Mlinotesta.  Foto: Arhiv Sta

AJDOVŠČINA > K visoki stopnji zaposlenosti, kar je po besedah župana Tadeja Beočanina osnovni cilj občine, pomembno prispevajo veliki zaposlovalci, med katerimi je tudi družba Mlinotest. To je pravzaprav predpogoj za socialno blaginjo občine in občanov.

“Ohranitev delovnih mest, ohranitev sedeža družbe ter ohranitev dejavnosti družbe Mlinotest v Ajdovščini zato predstavlja občinski interes, saj si ne želimo še ene bombe odpuščanja, če bi Mlinotest prišel v lastnino kakšnega sovražno nastrojenega investitorja,” je poudaril Beočanin.

Občinski interes, za katerega je danes glasovalo 18 od 26 svetnikov, bi uveljavili s povečanjem kapitalskega vložka v družbo Mlinotest, saj bodo ob prodaji tretjinskega deleža vseh delnic Mlinotesta oddali skupno ponudbo z družbo Mlino. V ta namen je ajdovska občina v proračunu rezervirala 930.000 evrov.

Občinski svetniki v razpravi sicer niso nasprotovali predlogu sklepa, saj je vlaganje v lastniški delež Mlinotesta ekonomsko upravičeno, kot so to pokazale analize. Svetnik iz vrst Desusa Angel Vidmar pa je opozoril, da to pomeni vlaganje javnega denarja v zasebni sektor, kar zna biti vprašljivo.

Pri napovedani skorajšnji prodaji delnic Mlinotesta v lasti Vipe Holdinga želijo poleg ajdovske občine sodelovati zaposleni in nekdanji zaposleni družbe. Zato so v začetku leta ustanovili družbo Mlino.

Večinski lastnik družbe Mlinotest je Vipa Holding, ki je v likvidacijskem postopku, zato mora odprodati svoje premoženje. Premoženje Vipe Holding je sicer zaplenila Gorenjska banka, ki ga namerava prodati, v tem postopku pa želi sodelovati tudi družba Mlino v sodelovanju z Občino Ajdovščina.

STA


Najbolj brano