Svetniki potrdili zaključni račun

Novogoriški mestni svetniki so danes potrdili zaključni račun občine za leto 2014. S tem so pritrdili tudi primanjkljaju v višini 8,4 milijona evrov.

Mestna občina Nova Gorica je imela lani za 34,1 milijona 
evrov prihodkov, njeni odhodki pa so znašali 42,5 milijona 
evrov. Foto: Susana Vera
Mestna občina Nova Gorica je imela lani za 34,1 milijona evrov prihodkov, njeni odhodki pa so znašali 42,5 milijona evrov. Foto: Susana Vera

NOVA GORICA > Mestna občina Nova Gorica je imela lani za 34,1 milijona evrov prihodkov, njeni odhodki pa so znašali 42,5 milijona evrov.

Primanjkljaj je občina deloma pokrila s prenosom presežka iz leta 2013, deloma pa z najetjem posojil za tri večje investicije v občini, in sicer za ureditev Bevkovega trga v Novi Gorici, za gradnjo Varstveno delovnega centra Nova Gorica ter čistilne naprave v Braniku.

Mestna svetnica Karmen Saksida (SD) je v razpravi opozorila na slabo realizacijo nekaterih potrjenih investicij. Izpostavila je vzdrževanje cest, za kar je občina porabila le 55 odstotkov sredstev, ki so jih za ta namen predvideli v lanskem proračunu. Ob tem se je vprašala, ali je to kakorkoli povezano s slabo likvidnostjo občine.

Svetnik Gregor Veličkov (Lista Gregorja Veličkova) pa je v razpravi o zaključnem računu predlagal, naj se občina v prihodnje odpove zaračunavanju komunalnega prispevka za stanovanjsko gradnjo fizičnih oseb. Iz tega naslova se namreč zbere malo denarja, kar po mnenju Veličkova kaže na zelo majhen interes za individualno gradnjo v novogoriški občini.

Novogoriški svetniki so v nadaljevanju seje potrdili tudi predlog sklepa o izvedbi neodvisnega pregleda poslovanja občinskega stanovanjskega sklada. Revizijo bodo usmerili v pregled javnih naročil v obdobju od 2012-2014, obračun neprofitnih najemnin, postopkov, aktivnosti in ukrepov v zvezi s podjetjem Composita, ki je v lasti Jureta in Damijana Jankovića, ter v ravnanje stanovanjskega sklada v povezavi s tožbo lastnikov stanovanj na Ronketu.

Po besedah svetnice Tanje Pipan (SD) je bilo na stanovanjskem skladu več nepravilnosti. Izpostavila je izogibanje javnemu naročanju z drobljenjem večjih naročil na manjša, plačila za računovodske in odvetniške storitve. To je po njenih besedah razvidno tudi iz Supervizorja.

Direktorica občinske uprave Vesna Mikuž je svetnikom obljubila, da bodo poskusili pripraviti poročilo za katero od problematiziranih zadev, bo pa po njenih besedah težko pripraviti celotno poročilo do majske seje mestnega sveta.

STA


Najbolj brano