Svetniki kritični do širitve uprave

Že slišano! V to frazo bi lahko strnili glavnino pripomb, ki so jih novogoriški mestni svetniki sinoči nizali med prvo razpravo o proračunu občine za prihodnje leto. Nekateri so tudi sami dejali, da se ponavljajo: dokument ni razvojen, ni vizije, črpanje iz blagajne EU šepa, podeželje je zapostavljeno ... Se je pa vsul tudi plaz novih pripomb - nad kadrovanjem.

Prihodnje leto bo občina dva milijona evrov porabila za gradnjo telovadnice OŠ Dornberk.  Foto: Igor Mušič
Prihodnje leto bo občina dva milijona evrov porabila za gradnjo telovadnice OŠ Dornberk.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V mestni upravi predvidevajo, da bodo prihodnje leto razpolagali z malenkost več kot 30 milijoni evrov in jih porabili skoraj 31. Neznank je še dosti, spremembe gotovo bodo. Dejstvo je, da sta navedena zneska znatno nižja od letošnjih. A prihodki in odhodki so bili izredno visoki, medtem ko je predvideni proračun - gledano na daljši rok - povprečen.

Ne vemo, kam!

A ta razlaga ni zadoščala, da svetniki ne bi nizali pripombe za pripombo, četudi so ga (kot že mnogokrat doslej) nato potrdili. Osnutek proračuna so namreč potrdili s 24 glasovi. Pred tem pa se je vsul plaz ...

V občinsko blagajno naj bi se prihodnje leto nateklo znatno manj denarja kot letos (48 milijonov), a še vedno približno toliko kot običajno v zadnjem desetletju, ko se je znesek gibal med 30 (leta 2007) in 37 milijoni evrov (leta 2010, ko se je začel projekt Mrzlek). Letos pa ga je izjemno dvignil prispevek iz kohezijskega sklada EU za centralno čistilno napravo.

“Bog odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo,” je biblijsko ironizirala Karmen Saksida, ko je strnila pomisleke predstavnikov opozicijske SD do dokumenta. “Skrpucalo je! Vedno se ponavljajo iste postavke, zneske samo nižamo, iz načrta razvojnih programov ne vidim, kam želimo to občino zapeljati. Ne vidim vlaganja v gospodarstvo, turizem, podeželje,” je nadaljevala. In pribila, da se v Novi Gorici očitno ne zna dobiti denarja EU, saj verjame, da bi ga lahko kaj našli tudi prihodnje leto, kljub vsem negotovostim.

Tomaž Slokar (SDS) je menil, da je možno sofinanciranje dobiti tudi za majhne projekte. Kar se tiče zneskov za posamezne projekte, pa je dejal, da “bolj dišijo po vzdrževanju kot po razvoju.” Dodal je, da bodo ob obravnavi naslednjega proračuna najbrž pred enakimi dilemami. Gregor Veličkov (Lista GV) je pripomnil, da bo občina z eno veliko naložbo, kot bo prihodnje leto urejanje Prvomajske ulice, pokopala ostale. Anton Harej (NSi) je opozoril na zapostavljenost podeželja, Miran Vidmar (ZZP) pa je med drugim opozoril na vojno med vodstvoma Hita in občine ter njene posledice v proračunu.

Uprava na mandat

Hkrati je sprožil daljšo razpravo o predvidenih zaposlitvah v mestni upravi. Prihodnje leto naj bi se ji pridružili gradbenika in pravnik, predvsem za delo s pripravo dokumentacije za projekte. Hkrati naj bi medobčinsko upravo okrepili z redarjem in inšpektorjem.

Svet je potrdil tudi predlog SD, ki upravi nalaga, naj do druge obravnave pripravi sezname naložb na področjih cest, turizma, ravnanja z odpadki, oskrbe z vodo in pokopališke dejavnosti.

A če je Harej podprl vsaj prvo potezo, ker je bolje zaposliti ljudi kot delo oddajati zunanjim, so drugi svetniki menili drugače. Spraševali so se, ali so nove zaposlitve nujne, in imeli pripombe nad delom uprave. Robert Golob (Lista RG), ki se mu zdi logično, da si vsak župan izbere ekipo sodelavcev, pa je pripomnil, da bi morala biti vezana na mandat župana. Sicer vsak “za stalno” v službo vzame nove ljudi, ki potem ostajajo na občini.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano