Svetniki glasovali za razrešitev ravnatelja

Svet zavoda Osnovne šole Deskle je glasoval za razrešitev ravnatelja Vojka Simčiča, so posredno potrdili na ministrstvu za izobraževanje. Na izrecno vprašanje, ali so svetniki sklenili, da bo razrešil ravnatelja, sicer niso odgovorili, a so navedli, da teče postopek pridobitve mnenja ministrice. To mnenje pa je potrebno le, ko se svet zavoda odloči, da bo ravnatelja razrešil. Postopek, ki se vleče že dobra dva meseca, je torej očitno blizu konca.

Koliko časa bo Vojko Simčič še sedel za mizo ravnatelja Osnovne šole Deskle? Foto: Vesna Humar
Koliko časa bo Vojko Simčič še sedel za mizo ravnatelja Osnovne šole Deskle? Foto: Vesna Humar

DESKLE, LJUBLJANA > Pred dnevi je predsednica sveta zavoda OŠ Deskle Mirjam Košuta sporočila, da postopek razrešitve ravnatelja, ki ga je predlagal inšpektorat za šolstvo, še teče ter da je rok za zaključek postopka podaljšan.

Vsi vpleteni v zadevo so privzeli suhoparni birokratski jezik, iz katerega je včasih težko izluščiti, kaj se pravzaprav dogaja in kje leži resnični odgovor na vprašanje, ali se je glasovanje o razrešitvi zgodilo ali ne.

Ravnatelj Vojko Simčič in kanalski župan Andrej Maffi včeraj za pojasnila nista bila dosegljiva.

Kleč je tokrat v 59. členu Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa, da mora svet šole ali vrtca ob razrešitvi ravnatelja pridobiti mnenje pristojnega ministra. “Ministrstvo je svet OŠ pozvalo, da predlog za razrešitev ravnatelja, ki je bil posredovan v mnenje ministrici, dopolni z ustrezno obrazložitvijo predloga,” so na vprašanja PN odgovorili na ministrstvu in s tem priznali, da je svet šole glasoval za razrešitev. Če bi se namreč desklanski svetniki odločili, da Vojka Simčiča kljub priporočilu šolskega inšpektorata ne bodo razrešili, mnenja ministrstva sploh ne bi potrebovali.

Zadnjo besedo o tem, ali bo ravnatelj svoj mlačni odziv na ponavljajoče se medvrstniško nasilje na šoli plačal s predčasnim zaključkom ravnateljskega mandata, v vsakem primeru pripada ministru, pristojnemu za šolstvu. Ni znano, ali bo odločitev čakala na morebitno novo ministrico Klavdijo Markež ali bo zadevi Deskle, ki je več mesecev odmevala v slovenskem javnem prostoru, v vlogi začasnega šolskega ministra postavil sam predsednik vlade Miro Cerar.

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Kanalu je bila na dnevnem redu sprememba odloka o ustanovitvi Osnovne šole Deskle, ki se nanaša prav na postopek razrešitve ravnatelja. V sedaj veljavnem odloku namreč piše, da mora svet zavoda pred sprejetjem sklepa o razrešitvi prositi za mnenje občine. Zakon pa določa, da svet občino s sklepi le seznani. Po podatkih ministrstva je svet osnovne šole o razrešitvi Simčiča glasoval že v začetku marca. Bo torej postopek tekel po starem ali po novem občinskem odloku? In ali je ta nejasnost lahko vir prihodnjih sodnih sporov?

Pri vsebini odločitve presenečenj ne bi smelo biti. Nadvse nenavadno in nelogično bi bilo, da bi ministrstvo nasprotovalo razrešitvi po tem, ko jo je izrecno predlagal inšpektorat, torej organ v sestavi ministrstva. Po drugi strani pa je bila običajna logika povožena že v marsikateri slovenski zgodbi.

MM, VH


Najbolj brano