Superračunalniški center najkasneje čez dve leti

Podjetje Arctur, ki je pred letom za solastnika dobilo največjega kitajskega proizvajalca superračunalnikov, s polno paro uresničuje projekt centra visokozmogljivega računalništva na Goriškem. Nedavno so kupili stare prostore v Kromberku, ki jih nameravajo obnoviti.

Tomi Ilijaš Foto: Leo Caharija
Tomi Ilijaš Foto: Leo Caharija

KROMBERK > Pri izpeljavi tako zahtevnih projektov je ključna podpora tako lokalnega okolja kot države; če se naložbe loteva mešana družba - Inspur ima v Arcturju 10-odstotni delež - pa je izjemno pomembno tudi sozvočje na ravni držav, od koder prihajata partnerja. Prav zato Tomija Ilijaša jutrišnji obisk podpredsednika LR Kitajske še posebej veseli.

> Kako daleč so vaši načrti za center visokozmogljivega računalništva?

“Projekt je v polnem zamahu. Poleti smo s partnerji na stečajni dražbi kupili kompleks propadlega Mebla A+A. Kljub temu, da je to bila že četrta dražba, smo bili edini kupci. Dražbe se je sicer udeležila tudi slaba banka kot glavna upnica, ki pa ni višala cene, temveč se je s svojo prisotnostjo želela prepričati, da bomo kupci nepremičnino tudi zares kupili. Za izklicno ceno 1,3 milijona smo tako dobili približno 7000 m2 površin; gre za hale in pisarne, zgrajene leta 1970, ki so v precej slabem stanju. S partnerji smo se zavezali, da bomo kompleks obnovili v najkrajšem možnem času, verjetno že do prihodnje pomladi, če bodo seveda upravni postopki v razumnih časovnih okvirih.”

> Ste kupili ves kompleks?

“Naš del obsega približno 700 m2 pisarniških prostorov in 850m2 površin v industrijski hali, v kateri bomo uredili tudi prostor za naš novi superračunalniški center. Arctur bo zase uporabil samo polovico pisarn, približno 300m2 pa bomo namenili za odprti visokotehnološki inkubator. Že dlje časa pripravljamo nekaj skupin študentov za delo na zanimivih področjih, kot je navidezno upodabljanje na daljavo in računalniške simulacije. Svoj brezplačni kotiček bodo našli tudi drugi goriški študentje in srednješolci, ki bi si želeli uporabljati naš superračunalnik.”

> Ali lahko računate na podporo lokalne skupnosti in države?

“Mestna občina Nova Gorica na čelu z županom Matejem Arčonom je jasno podprla naše načrte. Saj je razumljivo: dotrajan kompleks na izpostavljeni lokaciji v Kromberku bo zdaj zaživel z novim programom. Pričakujemo tudi sodelovanje pri ureditvi novega uvoza v naš kompleks in podporo pri urejanju soglasij in dovoljenj. Lani smo se prijavili na razpis TNI agencije Spirit in prejeli 890.000 evrov nepovratnega denarja za našo naložbo, vredno 4,3 milijona evrov. Veliko nam pomaga tudi naša gospodarska diplomacija, še posebej gospodarski ataše v Pekingu Miloš Prislan , ki je nepogrešljiv pri komunikaciji z našimi kitajskimi partnerji.”

> Boste projekt predstavili tudi novi vladi?

“Prav jutri prihaja na obisk močna delegacija kitajskih politikov in gospodarstvenikov. Ker ima naš projekt velike posredne učinke in lahko bistveno izboljša slovensko znanstveno infrastrukturo, je interes tudi naše vlade, še posebej gospodarskega in znanstveno-raziskovalnega resorja, da se čim prej uresniči. Na tem srečanju bi bilo dobro, da slovenska stran poudari pomen sodelovanja in spodbudi kitajsko stran, da pospeši proces vlaganja v ta projekt. Ker je naš partner Inspur veliko podjetje v večinski državni lasti, je njegova odzivnost slabša, kot bi si želeli: za vsak korak najprej vprašajo lastnika, zato je v našem primeru dobro politično sodelovanje med LR Kitajsko in Slovenijo ključnega pomena.”

> Kdaj bo Arcturjev center zaživel?

“Če bo šlo vse po sreči, se v nove prostore nameravamo preseliti najkasneje v enem letu. Takrat se bomo lahko lotili drugega dela investicije - nakupa novega superračunalnika Arctur 2. S pomočjo tujih investitorjev se to lahko zgodi hitro, morda pa bo treba počakati na leto 2016.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano