Superračunalnik tudi za mala podjetja

V družbi Arctur so včeraj odprli sodobno podatkovno središče za zelo zmogljivo računalništvo. Njegovo jedro predstavlja arctur-2, prvi hiperkonvergirani superračunalnik v Sloveniji.

Delovanje podatkovnega središča in superračunalnika arctur-2 je zbranim predstavil Marko 
Kobal, tehnični direktor družbe Arctur. Foto: Nebojsa Tejic/Sta
Delovanje podatkovnega središča in superračunalnika arctur-2 je zbranim predstavil Marko Kobal, tehnični direktor družbe Arctur. Foto: Nebojsa Tejic/Sta

NOVA GORICA > “Gre za večnamenski, večopravilnostni superračunalnik. Po sami procesorski moči je za nekaj razredov zmogljivejši od predhodnika, njegova prednost pa je predvsem v multifunkcionalnosti. V tem je res nekaj posebnega,” je o novi pridobitvi povedal Marko Kobal, tehnični direktor družbe Arctur.

V novogoriški družbi, kjer so se na področje superraunalništva podali pred šestimi leti s superračunalnikom arctur-1, so pri naložbi v novo pridobitev sklenili strateško partnerstvo s podjetjem Sugon s Kitajske. Gre za največjega proizvajalca opreme za superračunalništvo in računalništvo v oblaku na Kitajskem.

Skupaj so ga razvijali

Sistema v Arcturju niso samo kupili, ampak so ga skupaj zasnovali, razvili in postavili. Z novim superračunalnikom želijo v podjetju privabiti nove kadre, pa tudi industrijo in raziskovalce iz širše okolice.

Celotna naložba v nov objekt, kamor so se pred kratkim preselili, opremo in superračunalnik je znašala več kot 4,3 milijone evrov.

“Dodana vrednost našega podjetja je v tem, da ne nudimo samo stroja kot takšnega, temveč s svojim znanjem svetujemo, pomagamo in poskrbimo, da se problemi, ki jih naše stranke rešujejo, rešujejo bolj učinkovito in hitreje,” je še pojasnil Kobal in dodal, da so v ta namen že zaposlili nekaj novih sodelavcev, tako tehnikov kot ljudi, ki bodo to tržili.

Storitve za kupce po vsem svetu

“Danes Arctur več kot 90 odstotkov supepračunalniških storitev izvaža po vsem svetu. Želimo si, da bi več teh storitev prodali doma. Prizadevamo si, da bi te storitve po dostopni ceni ponudili tudi malim podjetjem,“ je povedal Tomi Ilijaš, direktor družbe Arctur.

Superračunalnik so si lahko na začetku privoščile le najbogatejše korporacije, z uvedbo superračunalniških storitev v oblaku pa je tudi malim podjetjem omogočeno, da drago tehnologijo uporabljajo po načelu “plačaš, kolikor porabiš”.

Odprtja sodobnega podatkovnega središča družbe Arctur se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v zvezi z digitalno transformacijo oziroma spremembami, ki se napovedujejo, postregel s podatkom, da bo 65 odstotkov otrok, ki so letos prestopili prag osnovnih šol, opravljalo poklice, ki jih danes še ne poznamo.

“Naše veliko upanje je, da bomo šli vštric s temi spremembami in jih bomo tudi ustvarjali. Če želimo Slovenci preživeti, nas ne sme biti strah teh sprememb,” je v nagovoru povedal Pahor.

NACE NOVAK


Najbolj brano