Štruklje so kuhali v noninem birtohu

Letošnji Jestival je s celodnevnim dogajanjem povezal kulinariko, umetnost in ustvarjalnost, rdeča nit pa so bili nonini birtohi, ki so jih razstavili v nekdanji restavraciji Polonka. Glavna kulinarična zvezda je bil kobariški štrukelj.

Obiskovalci so bili navdušeni nad tradicionalnimi kobariškimi 
jedmi. Foto: David Lotric
Obiskovalci so bili navdušeni nad tradicionalnimi kobariškimi jedmi. Foto: David Lotric

KOBARID > Tradicionalni Jestival, ki ga organizira TIC Kobarid, je spet ponudil veliko več kot le gastronomijo. Pridružili so se mu likovni ustvarjalci in drugi umetniki, rokodelci in pevci iz doline Soče.

Številni obiskovalci so lahko pokusili tradicionalne lokalne jedi, kot so frika, kobariški štruklji, buške krafe, odlične salame in sire, pa tudi kobariško pivo so ponujali in vina, ki se podajo k jedem. Na stojnici ribiške družine Tolmin je bilo mogoče dobiti s postrvjo povezane jedi, ki bodo kmalu na voljo v novi ribogojnici v Tolminu, kjer se pripravljajo na predelavo. Med drugim bodo soško postrv dimili, ponujali bodo tudi kaviar soške postrvi in še marsikaj zanimivega obljubljajo.

Kobariški župan Robert Kavčič, ki tudi sam izhaja iz gostinstva, ocenjuje, da je povezava kulinarike in umetnosti posrečena in da veliko obeta. “Smo se pa pogovarjali, da bi morda več pozornosti namenili degustaciji, da bi obiskovalci na stojnicah za simbolično ceno lahko pokusili čim več jedi. Bi pa zato morali pripraviti bistveno manjše porcije oziroma grižljajčke,” predlaga.

V Zeleni hiši so svoja dela razstavili slikar Rudi Skočir ter kiparja Damijan Kracina in Vasja Kavčič, v pritličju pa učenci OŠ Kobarid. Livčani so sodelovali z zgodbo o Krivopetah. Zaživela je hiša Polonka, kjer so vrteli projekcije filmov režiserja Jana Cvitkoviča, ki je bil tudi gost pogovorov s soustvarjalci Jestivala. Svoje delo, izkušnje in poglede na kulinariko in umetnost so delili tudi Skočir, Kracina, Kavčič, pa Debora von Kastelmur iz restavracije Kotlar, Valter Kramar, Ana Roš, Gorazd Marksl iz Hiše Franko in direktorica mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič. Strinjali so se, da je za vrhunske rezultate v kulinariki in umetnosti potrebnih veliko domišljije in ljubezni.

Premierno so si obiskovalci ogledali mini video Dejana Fon Krajnika, ki je nastal po inspiraciji Cvitkovičevega filma Kruh in mleko. Kuliso pa so sestavljali nonini birtohi (predpasniki), ki so jih ljudje izbrskali na podstrešjih. Številne so tudi sami okrasili.

V Hotelu Hvala so veliko zanimanje požele atraktivne kreacije modnega oblikovalca Boruta Šulina iz Bovca, pred restavracijo Kotlar je izvirne slike iz peska postavila na ogled Stanka Golob, na tradicionalni 40. vzpon v Drežniške Ravne za pokal Občine Kobarid so se podali kolesarji.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano