Stroka: miniranje v Zali avantura brez primere

Kljub devetmesečni polovični zapori ceste Idrija-Godovič zaradi padajočih skal po žledu, odgovora, kdaj bo stekla sanacija, ni. Ministrstvo za infrastrukturo je sicer predvidelo miniranje, a geologi to enačijo z avanturo.

Geologi so prepričani, da bi  miniranje skalovja nad cesto v 
Zali Idrijo lahko odrezalo od sveta. Foto: Saša Dragoš
Geologi so prepričani, da bi miniranje skalovja nad cesto v Zali Idrijo lahko odrezalo od sveta. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Vodstvo občine in tukajšnji gospodarstveniki so v torek pričakovali odgovor, kdaj in na kakšen način bo uresničena sanacija pol zaprtega odseka regionalne ceste Idrija - Godovič v Zali. Ministrstvo in direkcija za infrastrukturo sta sestanek odpovedala in dala vedeti, da z deli letos ne bo nič. Dan pozneje se je izvedelo, da so načrtovano miniranje previsnega skalovja zavrnili vodilni slovenski geologi.

Ministrstvo ima dokumentacijo pripravljeno za zavarovanje skalovja z mrežami na prvem in poslednjem odseku 600 metrskega zaprtega cestišča. Za srednjega, nad katerim naj bi v dolžini 88 metrov razminirali razpokano previsno skalovje, pa še ne.

Idrijski geologi so ves čas priprav na miniranja opozarjali na nevarnost, da bi padle ogromne skalnate gmote pod seboj pokopale celotno cestišče in Idrijo za daljši čas odrezale od sveta. To so potrdili tudi vodilni slovenski geologi in dodali, da načrtovani trije tedni kolektivnih dopustov in popolne zapore ceste za miniranje ne bi zadoščali.

Dr. Mihael Ribičič je zato predlagal dodatne študije in pripravo alternativnih in cenovno (miniranje bi stalo prek dva milijona evrov) primerljivih možnosti sanacije. Danes bo pogled nanjo predstavilo tudi ministrstvo za infrastrukturo. SD


Najbolj brano