Strgača ne sme puščati

Na 29. Kmečkih igrah je v vedrem in hladnem vremenu šestim tekmovalnim ekipam in množici obiskovalcev uspelo spraviti seno pod streho, da bodo imele živali pozimi kaj jesti.

V letošnjem deževnem poletju je težko posušiti krmo Foto: Neva Blazetič
V letošnjem deževnem poletju je težko posušiti krmo Foto: Neva Blazetič

ČEZSOČA > To je bilo veliko naključje, ker neprestano deževje tudi na Bovškem ne dovoli spravila krme in tudi ne poletnega turizma, kot so ga bili vajeni minula sončna poletja.

Kljub negotovim oblakom je bilo prizorišče najstarejše posoške etnološke prireditve sredi Čezsoče polno razpoloženih obiskovalcev od vsepovsod, ki so s fotoaparati in kamerami spremljali prikaz nekdanjih kmečkih opravil, ki tonejo v pozabo.

Ko je bilo seno pograbljeno in so bile za bovško tipične ostrgače za hranjenje krme postavljene, so strogi poznavalci lahko ugotovili le to, da bodo puščale vodo. “Nekoč se to ni smelo zgoditi, ker bi krma gnila in živali bi ostale brez hrane,” so komentirali.

Še se spominjajo, kar so na prizorišču tudi pokazali, kako so nekoč klepali kose in ostrili žage. Miran Klaves - Hlača je med redkimi, ki še obvlada to mojstrstvo: “Oče mi je zaupal in znanje prenesel. Mnogi očetje so ga ohranili zase, ker so se preveč bali, da bi jim mladež uničila takrat zelo dragoceni kmečki pripomoček.”

Na Kmečkih igrah so v organizaciji tamkajšnjega turističnega društva v dogajanje posrečeno vključili tudi obiskovalce, ki so se mučili z žaganjem debel. Izžrebane vstopnice so prinašale nagrade, kot so rafting in panoramski preleti z letali.

Tudi na stojnicah je bilo živahno. Ovčji sir in skuta sta vrhunske kakovosti, rejci drobnice bodo kmalu ponudili tudi salame iz mesa ovac in koz.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano