Strane so zdaj naprodaj

Danes bodo v Celju na javni dražbi prodajali 1,9 hektarja veliko zemljišče na Planini nad Ajdovščino. Gre za parcele, kjer je družba Planina Progres pred leti nameravala zgraditi satelitsko naselje Strane, a je naletela na odpor domačinov. Družba je lani šla v stečaj, izklicna cena za zemljišče je 440.000 evrov.

Taka je bila zasnova pozidave naselja Strane. Foto: Arhiv Adrijan Cingerle
Taka je bila zasnova pozidave naselja Strane. Foto: Arhiv Adrijan Cingerle

AJDOVŠČINA > Leta 2007 se je med domačini na Planini in med Ajdovci kot strela z jasnega pojavila novica, da želi družba Planina Progres na 1,9 hektarjev velikem zemljišču na Planini zgraditi naselje Strane s 109 stanovanji. Projektanti so v zasnovi predvideli tudi objekte z javnimi vsebinami, vinoteko, informacijsko pisarno, ekološko tržnico in večnamenski objekt z restavracijo, dvoranami, centrom dobrega počutja in prenočišči.

Ideja je med domačini vzbudila številne pomisleke in vprašanja, najbolj glasni nasprotniki umestitve satelitskega naselja pa so se povezali v civilno pobudo. Ta je uspela, da je investitor v postopku izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta zmanjšal število načrtovanih stanovanj na 74. Po končni različici, ki jo je Občina Ajdovščina leta 2009 vnesla v odlok o podrobnem prostorskem načrtu Strane, pa so v sodobno zasnovanem zaselku enodružinskih in večstanovanjskih objektov predvideli 52 stanovanj in javne programe.

A se je očitno zalomilo, saj se je družba Planina Progres, zaradi insolventnosti septembra lani znašla v stečaju in je v javnih evidencah izbrisana pravna oseba. Stečajni upravitelj Harald Karner je na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Novi Gorici v stečaju nad premoženjem družbe Planina Progres oktobra razpisal prvo javno dražbo za omenjeno zemljišče. Izklicna cena je 440.832 evra, dražba bo potekala na način, kdo ponudi več. Zanimivo pa je, da razpisna dokumentacija omenja možnost gradnje kar 750 stanovanj. Ali gre za napako ali kaj drugega, smo želeli preveriti pri stečajnem upravitelju, vendar odgovora nismo dobili.

Prav tako nismo izvedeli, kakšno je zanimanje za nakup zemljišča in koliko potencialnih kupcev je plačalo varščino. Strokovni sodelavec stečajnega upravitelja Luka Lah je na vprašanje Primorskih novic odgovoril, da so vplačila varščin do dražbe poslovna skrivnost, saj se želijo izogniti špekulacijam. Izvedeli pa smo, da Občina Ajdovščina ne bo uveljavila predkupne pravice.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano