Stopili so skupaj za nov, zdrav vrtec

Dolgo pritajena zaskrbljenost staršev zaradi slabih razmer v prekomerno radioaktivnem vrtcu v Spodnji Idriji se je prelevila v pobudo za vabilo občanom, naj pomagajo pri gradnji novega. Množična dobrodelna prireditev za zdrav vrtec je bila prva, ki so jo v ta namen izpeljali vsi otroci vrtcev v občini s starši in vzgojiteljicami.

Dobrodelna prireditev za nov vrtec v Spodnji Idriji je  strnila 
občane vseh generacij.  Foto: Saša Dragoš
Dobrodelna prireditev za nov vrtec v Spodnji Idriji je strnila občane vseh generacij.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Stopimo skupaj” je Svet staršev Vrtca Idrija povabil občane na dobrodelno prireditev za zbiranje denarja za nov vrtec v Spodnji Idriji. Ti so preplavili Mestni trg. Starši, otroci in delavci vrtca pa so poskrbeli, da so lahko praznili denarnice na srečelovu ali s s prispevki v zameno za skrbno izdelana darilca. Zato so jih nagradili s kulturnim programom.

Vrtec je obsevan in zastarel, denarja za novega pa ni

Dolgoletno javno skrivnost, da na rudniških žgalnih ostankih s samoprispevkom zgrajen in leta 1982 odprt montažni vrtec v Spodnji Idriji ni zdrav, so z uradnimi meritvami sevanja plina radona potrdili lani. Meritve pravkar ponavljajo, vrednosti plina pa vztrajajo dva in pol krat nad dovoljenimi. Za nameček vrtec razpada in je otrokom vse slabši drugi dom.

Vodstvo občine se razmer zaveda in gradnjo novega vrtca načrtuje čez dve leti. Ker pa se s sevanjem radona po vrtcih ubada že dve desetletji, je njen proračun do vratu zadolžen. Lani je namreč zgradila zdrav vrtec v Črnem Vrhu, prej pa s pomočjo Norveške v Idriji. Država, ki jo zakon sicer obvezuje k zagotavljanju zdravega okolja v javnih zavodih z otroki, pa je pomagala le pri sanaciji drugega vrtca v Idriji.

Starši so zato sklenili stopiti občini nasproti. “Pobudo, da bi sami in s pomočjo občanov začeli zbirati denar za vrtec, so dali starši iz Spodnje Idrije in svet jo je sprejel. Seveda ni realno, da bi mi zbrali večjo vsoto denarja. Pomembno pa je, da smo pripravljeni stopiti skupaj z zavedanjem, da je nezdrav vrtec problem skupnosti in da lahko k zdravemu vrtcu pomagamo vsi, tudi otroci. Z njimi smo se o tem pogovarjali in pripravili prireditev polno pozitivne energije,” je povedala predsednica sveta staršev Maša Strobl, ki je koordinirala in promovirala prireditev.

Na tisoče darilc in del spretnih rok

Čeprav se zdi neverjetno, so otroci skupaj s starši v nekaj tednih zbrali prek 600 daril za srečelov; nekajkrat toliko darilc, cvetličnih lončkov, pa so izdelali sami. Zagnano so zbirali zaprašene otroške knjige, da so se lahko vsakemu donatorju zahvalili bodisi z lončkom ali knjigo. Starejše skupine otrok iz vseh vrtcev v občini so jim poklonile še zabavno poučno kulturno dogajanje. Ker so se občani odzvali množično, so srečke tudi prodali.

“V programu sodeluje okrog 50 otrok, vsi ostali s starši in delavke vrtca pa pomagajo. Odziv je bil že v pripravah na prireditev navdušujoče množičen in pozitiven. Ob starših so darila prinašali tudi občani, ki nimajo otrok v vrtcih. Današnji obisk na prireditvi potrjuje, da je zdravo okolje za otroke pomembno za vse občane in to nam veliko pomeni,” je bila zadovoljna ravnateljica Vrtca Idrija Nadja Brence.

Pred prireditvijo sta se vodstvi vrtca in sveta staršev sestali z občinskim svetom. “Zelo sem zadovoljna z obiskom na občini, saj nismo poslušali nerealnih obljub. Zavedamo se, da bo nov vrtec draga, a nujna naložba. Zato se mu bomo po korakih približevali skupaj. V našo prvo prireditev smo uspeli povezati skupnost in opogumljeni s tem bomo nadaljevali,” je zagotovila Stroblova.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano