Štiri vprašanja za nadzornike

Ali sklad zapravi preveč za računovodje, keramičarje in odvetnike? Svetnica Tanja Pipan je že pred časom opozorila na visoke zneske, ki jih je sklad v zadnjem obdobju plačal keramičarskemu podjetju, od leta 2012 skoraj pol milijona evrov.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

Gre za majhno podjetje z dvema zaposlenima, ki se ukvarja z “oblaganjem tal in sten”. Nenavadno visoki so tudi zneski za računovodske storitve (109 tisoč) in odvetniško pisarno (119 tisoč). Kar nekaj mesecev po prvih vprašanjih na to temo se je v izdatke sicer poglobil tudi nadzorni svet sklada in ugotovil, da pri Ara-keram ni nepravilnosti, pri računovodskem servisu je svetoval prepolovitev zneska v mesečni pogodbi, pri odvetniški pisarni pa ukinitev sodelovanja na podlagi mesečnega pavšala.

Ali sklad ravna nezakonito pri zaračunavanju najemnin?

Stanovanjski sklad je neprofitnim najemnikom pred meseci poslal obvestilo o tem, da jim bodo zvišali najemnino, ker živijo v večjih stanovanjih, kot bi jim pripadala po standardih. Najemniki, ki so se povezali prek že obstoječega društva stanovalcev soseske Ronket, so opozorili na niz domnevnih nepravilnosti v postopkih in nedoslednostih pri razlaganju zakonodaje. V mestnem svetu je o tem večkrat govoril svetnik Matija Klinkon. Na skladu vztrajajo, da so spremenjeni zneski najemnin v skladu z zakoni in uredbami ter internim pravilnikom sklada.

Kdo bo vrnil dolg bratov Jankovič?

878.300 evrov stanovanjskemu skladu dolguje podjetje Composita, ki je v lasti Jureta in Damijana Jankovića. Dolg sega v leto 2008, ko je sklad družbi prodal 17 parcel v Rožni Dolini. Composita se je zavezala komunalno opremiti zemljišča in na njih graditi večstanovanjske stavbe. Za plačilo kupnine je Composita najela kredit, zavarovala ga je z vpisom hipoteke na zemljišča, ki jih je kupovala. Sklad in mestna občina sta se s tem strinjala. A Composita ni zgradila ničesar, plačala pa je le polovico kupnine. V odgovoru na vprašanje Tomaža Slokarja so na stanovanjskem skladu pojasnili, da so dobili tožbo na ljubljanskem okrožnem sodišču in pričakujejo, da bodo dolg izterjali z vpisom izvršbe na tri druga, bremen prosta zemljišča v lasti Composite, ki je že tri leta globoko v rdečih številkah.

Ali sklad ravna prav v tožbi stanovalcev Ronketa?

Lastniki stanovanj na Vojkovi ulici ali tako imenovanem Ronketu tožijo sklad in družbo Stan-ing zaradi slabo zgrajene stavbe. Zaradi pretankega ometa na pročelju imajo lastniki hude težave s plesnijo in z velikanskimi stroški ogrevanja. Pri postopku se postavlja vprašanje, ali sklad ne bi vendarle lahko dosegel dogovora z lastniki, ki so bili na pogovore pripravljeni, pa tudi, kako bo sklad, če izgubi tožbo, uveljavil odgovornost družbe Stan-ing, ki je kot inženir skrbela za izvedbo celotnega projekta. V pogodbah med skladom in družbo varovalk za uveljavljanje odgovornosti sploh ni, garancija na zanesljivost gradnje je potekla leta 2013, SGP Gorica, ki je bloke gradilo, pa je v stečajnem postopku. VH


Najbolj brano