Število zaposlenih prilagajajo delu

Čeprav je bila ob polletju prodaja skupine Letrika in obvladujoče družbe nad načrti, se do konca leta obeta padec naročil, tako da načrtovane rasti v letošnjem letu verjetno ne bo. Padec naročil pomeni tudi slovo za 35 delavcev. Posega v zaposlitve za nedoločen čas ne predvidevajo.

V Letriki ne odpuščajo, le 35 delavcem, ki so zaposleni za določen čas, ne bodo podaljšali pogodb Foto: Leo Caharija
V Letriki ne odpuščajo, le 35 delavcem, ki so zaposleni za določen čas, ne bodo podaljšali pogodb Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI >“V Letriki se število zaposlenih nenehno spreminja, saj narava dela zahteva prilagajanje delovnih mest količini dela (naročilom). Zato se poslužujemo zaposlovanja za določen čas. Posega v zaposlovanje za nedoločen čas pa ne predvidevamo,” so sporočili iz uprave šempetrske družbe, ko smo preverjali govorice o tem, da naj bi v Letriki odpuščali.

Pojasnili so še, da je bilo v začetku leta v družbi 1514 zaposlenih, od tega 153 za določen čas, trenutno pa je v družbi 1544 zaposlenih, od tega 164 za določen čas. Z začetkom oktobra bo slednjih za 35 manj.

Ne gre za potezo novega lastnika

“Padec naročil v zadnjem kvartalu se kaže na klasičnem programu motorne elektro opreme (alternatorji, zaganjalniki) za približno deset odstotkov, poleg tega pa se po planu zaključuje tudi določen projekt v mehatroniki (Nexteer). Vse to se odraža v manjši potrebi po zaposlovanju v prihodnje,” so še sporočili iz uprave Letrike in dodali, da je prilagajanje števila zaposlenih izključno posledica nihanja povpraševanja na svetovnih trgih in ni v ničemer povezano z vstopom skupine Mahle v lastniško strukturo Letrike.

“Ne gre za nič alarmantnega ali nepričakovanega. To se ponovi vsako leto, saj je trend prodaje enkrat visok, drugič nizek. Proti koncu leta vsi nižajo stroške. V Letriki smo predstavniki zaposlenih z upravo že pred časom uskladili 10-odstotni delež zaposlenih za določen čas. V nekaterih drugih podjetjih je ta kvota občutno višja,” je povedal predsednik Sindikata SKEI v Letriki Dejan Sirk.

Določene spremembe bodo

Glede delovnih razmer in vzdušja pod novim lastnikom je povedal, da so v stikih z nemškimi sindikati na državni ravni prišli do zaključka, da je lastnik kredibilen, odgovoren in sposoben.

“Za zdaj kaže, da ima dolgoročne načrte z nami. Vtisi so pozitivni. Imamo proste roke, neke garancije za naprej pa nimamo,” je sklenil Sirk.

Da potrebe pri določenih programih nihajo in v družbi temu prilagajajo število delavcev, zaposlenih za določen čas, je potrdil tudi predsednik sveta delavcev v Letriki Andrej Valetič.

“Dejstvo pa je, da se s prevzemom s strani nemške družbe na to gleda skozi neko drugo prizmo. Določene spremembe zagotovo bodo, kar je normalno in razumljivo, če pride nov lastnik, pričakujemo pa, da jih bo sprejemal oziroma usklajeval v dogovoru z zaposlenimi oziroma njihovimi predstavniki,” je še povedal Valetič.

NACE NOVAK


Najbolj brano