Številke potrjujejo sklep izpred 60 let (foto)

Ob navzočnosti predsednika republike Boruta Pahorja so v Šempetru proslavili 60. obletnico Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica. Ob tej priložnosti so odkrili spominsko ploščo zdravniku, čigar ime zavod nosi.

Ob navzočnosti predsednika republike Boruta Pahorja so v 
Šempetru proslavili 60. obletnico Splošne bolnišnice dr. 
Franca Derganca Nova Gorica. Foto: Leo Caharija
Ob navzočnosti predsednika republike Boruta Pahorja so v Šempetru proslavili 60. obletnico Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER >Če je bilo leta 1956 zaposlenih 163, od tega sedem zdravnikov, nas je bilo na včerajšnji dan 994, od tega 153 zdravnikov. Če smo takrat obravnavali oziroma hospitalizirali 3880 pacientov, smo jih letos do danes 16.292. In ambulantnih pregledov je bilo takrat 5913, letos pa 116.574.” S temi podatki je direktorica regijske bolnišnice v Šempetru Nataša Fikfak zbranim na slovesnosti ob jubileju zavoda danes zgodaj popoldne ponazorila, da je bilo oblikovanje in nato razvijanje velike zdravstvene ustanove na severnem Primorskem, ki oskrbuje tudi paciente s komenskega in sežanskega Krasa, upravičen korak.

Naredila sta ga dva lokalna politična zbora leta 1956, ko sta sklenila ustanoviti Splošno bolnišnico Gorica, leta 1974 preimenovano v dr. Franca Derganca Nova Gorica. Da to ni bilo lahko, je na slavju poudarila Fikfakova, ki pa ni “preletela” mejnikov v zgodovini bolnišnice, ker so znani, ampak je naštela, katere oddelke danes nudi ni kje so odličnosti.

Predsednik Borut Pahor pa se je zahvalil vsem zdravnikom in drugemu medicinskemu osebju, “ki v tej bolnišnici in v vseh drugih zdravstvenih zavodih skrbi za to, da smo v varnih rokah, ko kaj ni v redu z našim zdravjem. Nisem poznavalec zdravstvenih sistemov, kolikor lahko razberem iz primerljivih raziskav, slišim iskrene izjave ljudi in imam osebne izkušnje, pa vem, da ste tako kot Franc Derganc vestni, profesionali, ustrežljivi, se trudite po najboljših močeh.” Skupaj z direktorico in Dergančevim sinom Primožem Dergancom je nato odkril spominsko ploščo zdravniku, narejeno za jubilej. AS


Najbolj brano