Števce bodo dobili brezplačno

Ker se zdaj tudi v Mestni občini Nova Gorica pobira prispevek za menjavo števcev vode, je verjetno, da jih bodo v bodoče vendarle povsod redno menjali na pet let, kot velevajo predpisi. Še večje sprememba pa se obeta stanovalcem blokov, kjer števcev za posamezne enote (še) ni. Prej ali slej jih bodo gotovo vsi dobili, prvi lahko to pričakujejo v nebotičniku.

Nebotičnik je med tistimi bloki v Novi Gorici, kjer vodo plačujejo po pavšalu, ker števcev v 
stanovanjih ni. Kmalu ne bo več tako. Foto: Veronika Kravos
Nebotičnik je med tistimi bloki v Novi Gorici, kjer vodo plačujejo po pavšalu, ker števcev v stanovanjih ni. Kmalu ne bo več tako. Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA > Potem ko sta se marca na delu ožje Goriške podražili omrežnini za vodovod in kanalizacijo, fiksna mesečna prispevka za vzdrževanje teh omrežij, se tudi v Mestni občini Nova Gorica redno zbira denar za vodovodne števce posameznih stanovanj oziroma hiš. Kajti omrežnina za pitno vodo je namenjena tudi preverjanju, vzdrževanju in zamenjavi vodomerov. In ker je to obveznost upravljalcev vodovodov, na ožjem Goriškem družbe Vodovodi in kanalizacija (VIK), gre za nezanemarljivo spremembo, ki jo je prinesla podražitev s predrugačenim sistemom obračunavanja “vode” vred.

Nič ne bo več prepuščeno le vestnosti občanov

Do marca VIK v mestni občini, drugače kot v sosednjih, niso zaračunavali namenskega prispevka za vzdrževanje števcev in priključkov na omrežje. Tako je namreč sklenilo prejšnje vodstvo občine. Vzdrževanje je bilo torej prepuščeno uporabnikom in upravnikom blokov. Odgovornost pa je v skladu z zakonom o meroslovju bila na upravljalcu omrežja, razlaga direktor Miran Lovrič: “Država je v zakonu predpisala način in čas kontrole vodomerov, na vir za to pa je pozabila.

Če so bili ljudje vestni, so vsaj redno (na pet let) menjavali vodomere pred svojimi stanovanji oziroma hišami ali v njih. A marsikje še tega niso delali, kaj šele, da bi popravljali priključke na omrežja. Zato Lovrič opozarja, “da imajo nekatera stanovanja merilna mesta, ki so v neskladju z zakonom o meroslovju.” In po podatkih VIK bi marsikje po blokih v Novi Gorici kot v številnih hišah v tej občini morali zamenjati števce.

Poslej pa bo drugače. “Od marca poteka obnova starih merilnih mest. Obseg del v mestni občini bo odvisen od pridobljenega namenskega denarja,” razlaga Lovrič. Prvega je podjetje dobilo maja, junija je začelo menjati vodomere in doslej jih je zamenjalo 265. Najmanj v osmih blokih v Novi Gorici, če ne v več, pa števcev posamezna stanovanja nimajo. Tam jih bodo ljudje dobili in bo konec plačevanja porabe vode po pavšalu.

V občinah Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba so VIK že doslej zaračunavali tako imenovani števčnino in vzdrževalnino. Prva je namenski denar za obnovo in vzdrževanje mest za merjenje porabe vode in teh je v štirih občinah 7158. Lovrič razlaga, da so jih doslej obnavljali skladno z zakonskimi zahtevami. V vseh petih občinah pa je le še 49 hiš brez števcev.

Nebotičnik bo prvi na vrsti

Lovrič (še) ne razlaga, kdaj se bo slednje zgodilo, tudi ker je treba prej natančno preveriti, kakšne so razmere v blokih. Le za enega, nebotičnik v središču mesta, je natančnejši: “Dogovorili smo se, da nam za uvod ljudje dovolijo vstop v stanovanja in se naredi popis.”

Nebotičnik ima med drugim to posebnost, da pitna voda v bivališča ne priteče le po eni skupni cevi, ampak po dveh oziroma treh. Tam bo torej morda treba namestiti po dva, tri števce. In seveda bo treba v zidovih izdolbsti jame za števce in ventile.

Slednje bi načeloma moral biti strošek uporabnikov, a kot pravi Lovrič, se ga da z dogovarjanjem znižati. Gotovo pa bodo to v nebotičniku delali letos, napoveduje direktor.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano