Stečajni upravitelj Primorja v vnovičen poskus prodaje CPG

Stečajni upravitelj ajdovskega Primorja Rudolf Hramec bo po neuspelem lanskem poskusu z zbiranjem ponudb znova skušal najti kupca za 97-odstotni lastniški delež Primorja v stečaju v novogoriškem gradbincu Cestno podjetje Gorica (CPG). Izhodiščna cena je tokrat postavljena pri 16,4 milijona evrov, zanimanje za CPG pa naj bi bilo veliko.

Stečajni upravitelj ajdovskega Primorja Rudolf Hramec bo po 
neuspelem lanskem poskusu z zbiranjem ponudb znova 
skušal najti kupca za 97-odstotni lastniški delež Primorja v 
stečaju v novogoriškem gradbincu Cestno podjetje Gorica 
(CPG).  Foto: Alenka Tratnik
Stečajni upravitelj ajdovskega Primorja Rudolf Hramec bo po neuspelem lanskem poskusu z zbiranjem ponudb znova skušal najti kupca za 97-odstotni lastniški delež Primorja v stečaju v novogoriškem gradbincu Cestno podjetje Gorica (CPG).  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > Hramec je skušal kupca za CPG najti že lani spomladi, ko je paket 412.998 delnic novogoriškega gradbenega podjetja prodajal skupaj s kamnolomom v Lažah. Zbiranje ponudb za CPG takrat ni obrodilo sadov, je pa kamnolom v Lažah za 5,6 milijona evrov takrat kupil prav CPG.

Če je stečajni upravitelj izhodiščno ceno za 97-odstotni paket delnic CPG takrat postavil pri 8,7 milijona evrov, je tokrat po nakupu kamnoloma v Lažah in v luči uspešnega poslovanja goriške družbe v zadnjem času pri družbi KPMG naročil novo oceno vrednosti delniškega paketa.

Ta je tržno vrednost družbe v skladu z Mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti ocenila v razponu med 16,9 milijona in 19,1 milijona evrov. Tako bi bila spodnja meja ocenjene tržne vrednosti paketa 16,4 milijona evrov. Varščina za sodelovanje v postopku se določi pri 1,64 milijona evrov.

Prodaja se bo po današnjem sklepu novogoriškega okrožnega sodišča izvedla kot kombinacija nezavezujočega in zavezujočega zbiranja ponudb. Upravitelj je dolžan sprejeti najugodnejšo pogodbo v primeru, ko je ponujena cena višja od izhodiščne. Če je najugodnejša cena pod izhodiščno, jo lahko sprejme, a k temu ni zavezan.

CPG uspešno posluje in spada med uspešnejša gradbena podjetja v Sloveniji. Med drugim ima koncesijo za vzdrževanje državnih cest, aktivno pa je na nemalo projektih po vsej državi. Lani je na primer ustvarilo za več kot 70 milijonov evrov prihodkov, leto prej pa 49 milijonov evrov. Dobiček je bil glede na 2013 nekajkrat višji.

Zanimanje za CPG je tako po navedbah medijev veliko. Kakšno je zanimanje na trgu za preostale uspešne gradbince, je pokazalo zbiranje ponudb za ljubljanski KPL, ki je na prodaj v stečaju Cestnega podjetja Ljubljana (CPL). Za nakup 100-odstotnega deleža KPL je tako prispelo 20 nezavezujočih ponudb, med katerimi so bile tudi ponudbe večine največjih gradbincev.

STA


Najbolj brano