Predlog za konec stečaja Primorja

Stečajna upraviteljica Primorja Holdinga, ki je bil lastnik propadlega gradbinca Primorje, Irena Lesjak sodišču predlaga končanje postopka.

Primorje Holding je bil v lasti menedžerjev Primorja na čelu z Dušanom Črnigojem. Foto: Leo Caharija
Primorje Holding je bil v lasti menedžerjev Primorja na čelu z Dušanom Črnigojem. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Poplačane so bile prednostne terjatve do pokojninske in davčne blagajne, preostale terjatve v višini 8,5 milijona evrov pa v manj kot odstotku.

Največji upnik je bila Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je imela za 6,9 milijona evrov terjatve do Primorja Holdinga in je tudi predlagala stečaj. Terjatev je bila zavarovana z delnicami Primorja, ki pa je prav tako končal v stečaju. Factor banka je v stečaju Primorja Holdinga izgubila 1,35 milijona evrov.

Družba je imela poleg delnic Primorja v lasti dva stroja (drobilni napravi), ki sta bila v stečaju prodana za približno 109.000 evrov. Poplačane so bile prednostne terjatve do pokojninske in davčne blagajne v višini 11.500 evrov, ostali upniki pa so dobili poplačanih po 0,96 odstotka svojih terjatev, skupno 82.000 evrov. Stroški stečaja so znašali približno 43.000 evrov, od tega je bilo za okoli 24.000 evrov DDV in 11.500 evrov nagrade upraviteljici.

Primorje Holding je bil v lasti menedžerjev Primorja na čelu z Dušanom Črnigojem. Ta je letos poleti odslužil zaporno kazen v zadevi Čista lopata, v kateri je šlo za podkupovanje pri javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču. Črnigoj je bil na prvi stopnji obsojen tudi za zlorabo položaja in oškodovanje Primorja v primeru prodaje delnic družbe Stavbenik, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in primer vrnilo na prvo stopnjo.

STA


Najbolj brano