Stavbo utrjujejo, a zamude ni

Pri obnovi in prenovi v potresu razmajanega kinogledališča se je izkazalo, da je bila statika slabša, kot so pričakovali. Zato jo morajo nujno dodatno utrditi. Na druga večja presenečenja po petih mesecih gradnje niso naleteli. Dela potekajo po načrtih, predvsem pa s polno paro, ker jih morajo zaključiti do konca septembra.

 Po petih mesecih obnove  je že vidno, kakšno bo novo pročelje, o katerem pa v Tolminu kritike in polemike še niso potihnile. Foto: Neva Blazetič
Po petih mesecih obnove je že vidno, kakšno bo novo pročelje, o katerem pa v Tolminu kritike in polemike še niso potihnile. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Izvajalec Kolektor Koling dela s hudim tempom, saj časa do jeseni za tako obsežen poseg ni veliko. V skladu z načrti hišo statično utrjujejo s štirimi armiranobetonskimi stebri, ki bodo nosili konstrukcijo, nujne so dodatne okrepitve. Sanirati je treba tudi ostrešje, strehe pa ne bo treba zamenjati, saj so jo že leta 2001,” ključne gradbene posege, pri katerih ne bo injeciranja betona v stene, opisuje odgovoren za družbene dejavnosti v občinski uprave in član komisije za prenovo Rafael Šuligoj.Tudi kurilnico so pred leti prenovili in ji dodali toplotno črpalko.

Prehod za varnost pešcev

Prebili so tudi že prehod med stavbo kinogledališča in muzejem. Po njem bo potekala varna pešpot proti šolskemu centru, ki se bo nadaljevala po poti mimo Brajde, ki jo prav v tem času ureja tolminska krajevna skupnost.

Okvirno se že vidi, kakšno bo novo pročelje. Balkon so zazidali, spodnji del bo v steklu. Stavba ne bo več rdeča, ampak bela.

Kot je znano, je načrtovana modernistična podoba dvignila veliko prahu. Najbolj glasni so v Društvu za ohranjanje in razvoj Tolmina DOR. Od vsega začetka ne soglašajo z načinom, kako je Občina Tolmin letos največjo, 3,2 milijona evrov vredno naložbo zasnovala v relativno ozkem krogu brez širše razprave, čemur pa župan Uroš Brežan oporeka. Menijo, da je treba še marsikaj razčistiti. Župan Uroš Brežan

Pročelje: možnosti so še odprte

Zdi pa se, da pri pročelju prav veliko ne bo mogoče spreminjati. O tem, ali je možno dodati vsaj štukature, kot jih je v prenovi leta 1953 zarisal Plečnikov učenec France Tomažič, bodo še govorili. “Zdaj, ko že vidimo pročelje, lažje govorimo o tem, kaj je možno narediti. Opcije so odprte,” meni Šuligoj.

Kot poudarja, pa je bistveno, da Tolmin dobi sodobno kinogledališče, ki bo za prihodnjih nekaj desetletij opravljalo vse dosedanje in še mnoge druge funkcije. “Z drugačno dvorano in dodatnimi prostori se odpirajo možnosti za mnoge nove vsebine, kot so seminarji, kongresi in druge komercialne dejavnosti,” meni Šuligoj.

Statična obnova s posodobitvijo celotne stavbe bo stala 3,2 milijona evrov. Dve tretjini je Občina Tolmin pridobila na razpisu EU. Letos bo v proračunu prispevala milijon evrov, tudi s pomočjo posojila.

Okoliščine obnove so bile zapletene

Naložba v prenovo kinogledališča ima svoje posebnosti. Znano je bilo, da bo stavbo slej ko prej treba statično utrditi. Ko je država za to nenadoma odobrila 300.000 evrov, so hitro šli v akcijo in prenovo skupaj s posodobitvijo z upanjem na denar EU narisali v okviru državne tehnične pisarne. Čas je dihal za ovratnik. Potem je država odtegnila denar. Če se vse to ne bi zgodilo, bi bilo dovolj časa tudi za širšo polemiko in iskanje različnih rešitev. Ne glede na to bo objekt kinogledališča jeseni obnovljen, za tem pa se obeta še velik izziv - kako ga napolniti in tržiti, da bi vsaj delno povrnili vlaganja vanj. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano