Stavbna zemljišča za mnoge pretežko breme

Na mestni občini se ukvarjajo s kar 450 vlogami za spremembo stavbnih zemljišč v kmetijska. Razlog za množičen odziv so nove evidence za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga je letos moralo plačati več ljudi. “Delamo na tem, da bi vloge rešili čim prej in tistim, ki so upravičeni do sprememb, prihodnje leto ne bo treba plačevati nadomestil,” pravi načelnica oddelka za okolje Aleksandra Torbica.

Ko je občina posodabljala evidence, so številni prišli uskladit 
stanje svojih zemljišč. Stavbna zemljišča so za mnoge breme 
in jih želijo spremeniti v kmetijska.
Ko je občina posodabljala evidence, so številni prišli uskladit stanje svojih zemljišč. Stavbna zemljišča so za mnoge breme in jih želijo spremeniti v kmetijska.  

NOVA GORICA > Oddelek mestne občine za okolje, prostor in javno infrastrukturo je zasut s pobudami občanov za spremembo namenske rabe njihovih zemljišč. “Pobud za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta je 752,” potrjujejo v upravi občine. Mnogi že dolgo nestrpno čakajo, ali jim bo občina ugodila. “Vse pobude so v reševanju,” zagotavljajo na občini.

Nekateri bodo morali čakati nekoliko dlje. 302 pobudi se namreč vodita po zahtevnejšem postopku. “V teh primerih gre za več vrst pobud, od sprememb iz kmetijskega v stavbno zemljišče, pa spremembe občinske podrobnega prostorskega načrta, dozidave, spremembe iz kmetijskega v gozdno zemljišče in podobno,” pojasnjuje načelnica oddelka Aleksandra Torbica.

Nočejo, da jih udari po žepu

Ker je ta postopek zahtevnejši, posledično traja precej dlje časa. Na občini računajo, da bi lahko stališča do prejetih pobud, ki so prvi korak do sprememb občinskega prostorskega načrta, s katerim novo stanje stopi v veljavo, sprejeli najkasneje v prvi polovici prihodnjega leta. “Takrat bodo vlagatelji o tem tudi pisno obveščeni,” zagotavljajo v upravi.

Na občini pa prednost trenutno dajejo kar 450 pobudam občanov, ki bi svoja stavbna zemljišča radi spremenili v kmetijska. Naval občanov preseneča, a le na prvi pogled. Občina je namreč pred časom posodobila bazo podatkov za odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča (NUSZ). “Predvidevali smo, da se bo to zgodilo,” potrjuje Aleksandra Torbica. Kot pravi, se je število pobud za spremembo povečalo že v času, ko se je najavljal davek na nepremičnine. In z njim bojazen mnogih, da jih bo preveč udaril po žepu. “Več kot polovica pobud, ki jih zdaj rešujemo, pa je prišla po spremembi NUSZ,” Torbica potrjuje, da so nove evidence in posledično nadomestilo razlog za množične prošnje občanov, ki ne želijo več na ramenih teh stroškov.

Trudijo se, a ne obljubljajo ničesar

Na občini pričakujejo, da bodo ti občani o stališču do njihovih pobud obveščeni še letos. Če bo postopek sprememb občinskega prostorskega načrta (OPN) končan v prihodnjem letu, bodo posodobili tudi bazo podatkov za odmero NUSZ. A spreminjanje OPN se izvaja na osnovi državne zakonodaje in ima občinska uprava malo vpliva na to, kako dolgo traja. Zato Torbica ničesar ne obljublja: “Delamo na tem, da bi vloge rešili čim prej in da tistim, ki so upravičeni do sprememb, prihodnje leto ne bo treba plačevati nadomestil.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano