Staro bodo zakrpali

Če na razpisu ne bo pritožb, bodo delavci gradbenega podjetja Zidgrad Idrija septembra začeli graditi dolgo pričakovano telovadnico OŠ Dornberk. Na voljo bodo imeli leto dni, v tem času pa bodo učenci lahko telovadili tudi v stari telovadnici, saj jo bodo za silo zakrpali.

Dotrajano telovadnico, ki so jo morali zapreti, bodo zakrpali le toliko, da bodo imeli učenci v 
njej (omejen) pouk tudi v času, ko se bo gradila nova. Foto: Veronika Kravos
Dotrajano telovadnico, ki so jo morali zapreti, bodo zakrpali le toliko, da bodo imeli učenci v njej (omejen) pouk tudi v času, ko se bo gradila nova. Foto: Veronika Kravos

DORNBERK > “Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je danes podpisal sklep o izbiri izvajalca za gradnjo telovadnice OŠ Dornberk. V kolikor ne bo pritožb, bo izvajalec z deli lahko začel v septembru.” Sporočilo, ki so ga včeraj poslali z uprave novogoriške občine, je razveselilo krajane Dornberka in okolice, predvsem pa vodstvo šole in zaposlene, učence in njihove starše. A popolnoma oddahniti si še ne morejo, saj je treba najprej počakati na osemdnevni rok, v katerem se katerikoli od ostalih sedmih ponudnikov, ki na javnem razpisu niso bili izbrani, lahko pritoži. Na občini upajo, da bo šlo vse po sreči in da bodo učenci v novi telovadnici že lahko imeli pouk telesne vzgoje v šolskem letu 2016/17. Ker pa ima izvajalec časa za gradnjo 350 dni po uvedbi v delo in bo začel v septembru, bo šlo zelo na tesno, če bodo želeli, da bo telovadnica nared že prvi šolski dan.

V pričakovanju gradbincev so v Dornberku, kot kaže, uspeli streti še en, prav tako trd oreh. Ker bodo telovadnico gradili na sedanjem zunanjem igrišču, učenci tam ne bodo mogli telovaditi. Prav tako sta zaprti mala in velika telovadnica. Slednjo je več inšpekcij ukazalo sanirati ali pa zapreti, ker je popolnoma dotrajana - streha pušča in je v njej ob vsakem dežju poplava, pod je luknjast in nevaren, omet odpada, stene so popokane.

Ravnateljica Dragica Vidmar, ki je opozarjala, da bo telovadbo v šolskih prostorih težko izvajati, je s sodelavci krepko zavihala rokave in poiskala možnosti, da bi “z najmanjšimi možnimi stroški vseeno opravili najnujnejšo sanacijo, ki jo zahtevajo inšpekcije, in vsaj za leto dni zagotovili minimalne standarde higiene in varnosti za učence.”

Rešitve, ki jih je predlagala ravnateljica, so dovolj dobre, potrjuje vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič. “Statična preverka je pokazala, da je telovadnica varna. Z minimalnimi ukrepi, ki bodo stali nekaj tisoč evrov, bomo zadostili zahtevam inšpekcije, streha bo popravljena, zidovi in pod tudi, objekt bo uporaben, pogoji bodo enaki kot v lanskem šolskem letu. Toliko, da prebrodimo leto, ko se gradi nova telovadnica,” pojasnjuje Markočič. Ker mala telovadnica ostaja zaprta in ob nalivih tudi velika verjetno ne bo uporabna, se bodo morali v šoli vseeno nekoliko prilagoditi.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano