Stari mlin sredi Ajdovščine želijo eni sanirati, drugi podreti

Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, zadnjih 20 let nezadržno propada. Po preselitvi proizvodnje Mlinotesta iz te stavbe in velikem požaru predstavlja stavba ob osrednji ajdovski ulici prej sramoto kot kaj drugega. Potreben je obnove, nekateri pa ga želijo podreti.

Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi 
Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, 
zadnjih 20 let nezadržno propada. Foto: Alenka Tratnik
Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, zadnjih 20 let nezadržno propada. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Na četrtkovi okrogli mizi, ki jo je na to temo pripravil občinski odbor SD Ajdovščina, je veliko razpravljalcev menilo, da bi na to lokacijo in v to stavbo sodil kulturni dom, ki ga mesto nima. Z bližnjo Lavričevo knjižnico in vilo, ki jo je v bližnjem parku zgradil lastnik mlina in je prav tako potrebna temeljite prenove, bi lahko ustvarili neko celoto v kulturno središče kraja.

Zamisel za prenovo starega mlina so pripravljali že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil izveden javni natečaj. Tedaj so želeli v stavbo poleg muzejskega dela, ki bi prikazoval bogato industrijsko dediščino stavbe, preurediti v sodoben kulturni dom. V drugem delu stavbe pa bi prostore dobila glasbena šola.

O prenovi stavbe je razmišljal tudi znani ajdovski arhitekt Svetozar Križaj, ki je v stavbi videl "mentalni center rastoče Ajdovščine". Po skoraj dveh desetletjih od prvih idejnih zasnov se je urbanistične zasnove starega mlina in širšega območja na skupno pobudo občine in družbe Primorje lotil arhitekt Boris Podrecca. Kot je tedaj poudaril avtor, je z njo želel dati kraju "novo dostojanstvo, identiteto in odgovornost".

Vendar je bilo denarja za prenovo vedno premalo, enako je kljub željam po prenovi stavbe tudi sedaj. Stari mlin je v tem času še v nekoliko slabšem stanju, saj ga je leta 1997 močno poškodoval tudi velik požar.

Zato na razpravi ni bilo malo ljudi, ki menijo, da bi bilo treba stavbo podreti in zemljišče nameniti za kaj drugega, celo za parkirišče za avtodome. Mladi o stavbi razmišljajo drugače - študentka Veronika Ožbolt pripravlja o starem mlinu diplomsko nalogo, vanj pa bi umestila novo tržnico, kulinarični center, mikro pivovarno in manjši hotel.

Tudi arhitekt Matej Mljač je menil, da je lokacija podirajoče stavbe sredi mesta preveč dragocena, da bi jo želeli na vsak način ohraniti.

Ajdovski župan Tadej Beočanin si želi stavbo ohraniti, vanjo pa dati take vsebine, ki ne bi zahtevali preveč obsežne prenove in s tem velikih finančnih sredstev. Dokončne odločitve tako še ni, čeprav bi vsi, ki si želijo ohraniti stavbo starega mlina, med temi je bil pred desetletji tudi zavod za varstvo kulturne dediščine, v stavbo umestili kulturne vsebine.

STA


Najbolj brano