Stanovnik: Za mir se je treba žrtvovati

Ob 70. obletnici osvoboditve se je v polni dvorani v Šempetru pri Gorici odvila osrednja regijska prireditev z naslovom Svoboda je zasijala. Slavnostni govornik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, je orisal pot slovenska naroda do svobode ter poudaril, da se je za mir treba znati tudi žrtvovati.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Janez Stanovnik je na prireditvi v organizaciji Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Občine Šempeter-Vrtojba, ki so jo zaradi slabe vremenske napovedi preselili iz osrednjega Trga Ivana Roba v Hitovo dvorano, najprej spomnil, da so sile Antante prav na današnji dan pred stotimi leti v Londonu podpisale “zloveščo pogodbo”, s katero so Italiji po koncu vojne zagotovile slovensko ozemlje, kar se je tudi uresničilo.

Častni predsednik osrednje borčevske organizacije je nato podrobno orisal začetek primorskega odpora v času fašizma, vlogo Tigra in primorske duhovščine ter osvobodilni boj do zadnjih dni vojne, ko so jugoslovanske sile maja 1945 osvobodile Trst, a so se nato čez dober mesec dni umaknile iz mesta.

Vrhunec slovesnosti je bila doživeta zahvala Partizanaskega pevskega zbora Ljubljana za prejeti Zlati red za zasluge, eno najvišjih državnih odlikovanj, ki mu ga je v Šempetru podelil predsednik republike Borut Pahor. Kot je napovedal predsedujoči zboru Daro Majcen, so se pevci zahvalili s tremi pesmimi. Vidno zadovoljni pevovodja Franc Gornik pa ni dirigiral zgolj nagrajencem. Obrnjen proti publiki, je posebej ob uvodni Hej, Brigade, glasove “izvlekel” iz tako rekoč vseh v polni dvorani. AS

To so naredili, kot trdi Stanovnik, na ukaz Tita, ki je presodil, da bi lahko prišlo do razširjenja konflikta. “To je žrtev za mir. Prosim vas, razumite: mir ni samo tisto, kar se podpiše na papirju, mir je žrtev. Za mir se je treba žrtvovati,” je dodal.

Gostitelj, župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk pa je uvodoma ocenil, da se je po prvi svetovni vojni vzpostavila za Slovence krivična meja. Tudi vojaška zasedba tega območja ob koncu druge svetovne vojne pa je pripomogla k temu, da so dosegli meje, ki veljajo še danes “in ki nam omogočajo, da se svobodno izražamo v svojem maternem jeziku in da živimo kot svoboden narod.”

Približno 2000 obiskovalcev je prisostvovalo kulturnemu programu, ki ga je sooblikovali skoraj 200 pevcev. Na prireditvi pa je predsednik republike Borut Pahor Partizanskemu pevskemu zboru Ljubljana vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za ohranjanje uporniške, bojne in domoljubne pesmi.

Pesem zbora, ki je nastal še med vojno kot invalidski pevski zbor, je ohranjala upanje, blažila bolečino ter krepila dušo in telo, je bilo moč slišati na prireditvi.

STA


Najbolj brano