Stanovanja, zbogom

Idrijski svetniki so pred dnevi zadnjič v tem mandatu sprejeli niz odločitev soglasno in se razšli z zdravico. Cerkljanski svet je sočasno brez razprave zavrnil več kot desetletje načrtovano gradnjo bloka z osmimi stanovanji.

Cerkljanski župan Miran Ciglič Foto: Sd
Cerkljanski župan Miran Ciglič Foto: Sd

CERKNO > Glasov proti gradnji bloka, za katerega je prostor in bivšo policijsko postajo občina kupila že pred desetletjem, opozicijski SLS, SD in svetnica LDS niso pojasnili. A so že na prejšnjih sejah dali vedeti, da jim je bližja dražja obnova in preureditev opuščenih hiš v stanovanja (zadnji blok v občini je bil zgrajen v skupni občini Idrija).

Medtem ko sprti svet občine Cerkno čakata še dve seji v pripravah na praznik občine, so se idrijski svetniki poslovili od mandata s spremembo prostorskega načrta in proračuna ter sprejetjem novih cen za pokopališko dejavnost. Kot običajno je bilo njihovo odločanje soglasno. Čestitke in zahvale, ki so sledile županu in upravi, prav tako. Spominska darila, povezana z gradnjo infrastrukturnega omrežja v Idriji za življenje v čistem okolju, pa jih bodo, je dejal župan Bojan Sever, spominjala, da so sodelovali pri doslej največjem, več kot deset milijonov evrov vrednem razvojnem projektu občine.

Županu Miranu Cigliču so naložili, naj se z idrijskim gradbenim podjetjem, ki ima za blok že dolgo gradbeno dovoljenje, pogodi za nakup treh namesto štirih stanovanj. Gradbinec na to ni pristal. Je pa v ceno 1350 evrov za kvadratni meter vključil opremo kopalnic in shrambam razpolovil ceno.

Dvigalo je bilo v stolpiču, ki naj bi ga naselili tudi invalidi, predvideno že prej. Poslovni prostor, ki naj bi ga prav tako kupila občina in nato predelala v stanovanje, je zaradi višjega davka odmeril v višini 1504 evrov, občini pa ponudil kredit in zagotovilo, da ji, če ne bo mogla plačati 350.000 evrov vrednih stanovanj, ne bo zaračunal obresti.

Z varčevanjem je občina v minulih štirih letih ustvarila dovolj velik stanovanjski sklad. To in ugodni pogoji financiranja svetu občine, ki krepi koalicijo proti županu, niso zadoščali. Župan Miran Ciglič se je po zavrnitvi gradnje obrnil na občane na lokalnem radiu, rekoč, da je prepričan, da v parlamentarni zgodovini ni primerov glasovanja proti, ne da bi za to navedli en sam argument. Ker sta njegova protikandidata na volitvah leta 2010 obljubljala nova stanovanja, je oba - Jurija Kavčiča, ki je z odkupom policijske postaje začel priprave na gradnjo, in Marka Hvalo, ki je obljubil 15 stanovanj - pozval naj povesta, zakaj jim zdaj nasprotujeta. “Čemu organizirati tiskovne konference in oblikovati civilne iniciative, kot to počneta omenjena gospoda? Za koga pa naj se stanovanja gradijo, če ne za mlade družine in gibalno ovirane? Na listi čakajočih je devet prosilcev. Ne morem zaključiti drugače, kot da rečem zbogom pamet, dober dan zloba,” je zatrdil Ciglič. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano