Srečneži se bodo kmalu vselili

Kot v drugih občinah tudi v tolminski še zdaleč ni na voljo dovolj občinskih stanovanj za vse prosilce. Toda enajst družin in posameznikov, ki že dolgo čakajo na občinsko stanovanje ali na preselitev, je te dni srečnih. V kratkem se bodo vselili v prosta stanovanja, ki jih je občina prenovila. Toliko jih že dolgo ni bilo na voljo.

 V kratkem se bo v prenovljeno hišo v Brunovem drevoredu vselilo šest družin. Foto: Neva Blazetič
V kratkem se bo v prenovljeno hišo v Brunovem drevoredu vselilo šest družin. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Na prednostni listi, ki je bila dokončno potrjena 5. februarja, je 41 prosilcev. Kot rečeno, jih bo enajst v teh dneh rešilo stanovanjski problem, ostali pa bodo morali še čakati, ker v prihodnje na prosta stanovanja, razen na kakšno manjše, ne morejo računati,” pojasnjuje direktor občinske uprave Davor Simčič. Večina čakajočih živi v zasebnih stanovanjih, za katera plačujejo najemnino. Nekaterim občina pomaga s subvencijo.

Šest v Brunovem drevoredu

Toliko prostih stanovanj že dolgo ni bilo na voljo. Največja letošnja pridobitev je šest prenovljenih stanovanj v lepo obnovljeni stavbi v Brunovem drevoredu 17. Skupaj s hišo so prenovili štiri stanovanja, dve dodatni so na novo uredili v mansardi. Gre za potresno obnovo, zato so računali na denar države. Vendar ga zaradi krčenja potresnega programa niso dobili. Kazalo je, da z obnovo nič ne bo, vendar se je občina odločila, da bo sama založila 253.000 evrov z upanjem, da ji bo država ta denar povrnila. Doslej niso dobili še nič.

Na trgu 1. maja 4a so kupili stanovanje za policijo in ga tudi že obnovili. Na voljo je garsonjera v Žagarjevi ulici, kjer zaključujejo obnovo. Poleg tega sta vseljivi še garsonjera v Kosovelovi ulici in stanovanje v Bazoviški ulici. Kmalu bo za vselitev pripravljeno tudi stanovanje na Pregljevem trgu. Glede na večje število obnovljenih stanovanj so bili tudi proračunski stroški višji. Za popravila in upravljanje so lani odšteli 19.500 evrov.

Občina Tolmin je lastnica 112 stanovanji, od tega so 103 neprofitna, sedem je tržnih, dve sta službeni. “Občinskih stanovanj za vse potrebe žal nikoli ne bo dovolj. Tudi novih stanovanjskih blokov ne načrtujemo. Pred časom se je podjetje Gorica Leasing zanimalo za gradnjo večjega bloka v Lavričevi ulici, podjetje Vizing pa za gradnjo bloka v Kosovelovi ulici. V obeh primerih so se okoliški stanovalci uprli. Če bi gradili, bi v teh objektih zagotovo kupili vsaj nekaj stanovanj,” pojasnjuje Simčič.

Problemi z neplačniki

Občina iz najemnin letno prejme 115.000 evrov. “Večina najemnikov redno plačuje, stalno pa se ukvarjamo tudi s takimi, ki iz objektivnih ali pa iz kakšnih drugih razlogov zamujajo oziroma so večni dolžniki. Skupaj iščemo rešitve,” pojasnjuje Simčič. Zelo redko pride do tega, da koga izselijo. Trenutno imajo na spisku deset dolžnikov, med katerimi imata dva kar hude dolgove, ostali pa poravnavajo obveznosti za nazaj, kolikor zmorejo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano