Sprehod s psom bo lastnika lahko drago stal

Kdor bo v Brdih svojega psa peljal na otroško igrišče, ne bo za njim pobral iztrebka z javnega kraja ali bo psa puščal na ulico brez nadzora, bo lahko kaznovan s sto evri.

Lastnik, ki na javnem mestu psa ne bo pripel na povodec, bo 
plačal sto evrov kazni.  Foto: Leo Caharija
Lastnik, ki na javnem mestu psa ne bo pripel na povodec, bo plačal sto evrov kazni.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO >V primerjavi z osnutkom odloka, ki ga je predlagal podžupan Goran Simčič (Lista Franca Mužiča), je različica, ki so jo nedavno potrdili svetniki milejša, saj so znižali predvidene kazni. Hkrati so nekoliko predrugačili pravila o omejitvah gibanja psov.

Po novem torej lastniki ali skrbniki psov v Brdih slednjih ne smejo puščati brez nadzora in jih morajo na javnem kraju držati na povodcu. Če gre za nevarnega psa (če se vede agresivno do ljudi ali je koga že ugriznil), pa mora na javnem kraju imeti tudi nagobčnik.

Prepovedano je vodenje psa (razen službenega) na otroška igrišča in zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov, pokopališča, na športna igrišča med poukom, na tržne prostore, javne prireditve in še na druge, posebej označene površine. Za javne prireditve so svetniki naredili izjemo, a v tem primeru mora lastnik psa nenehno nadzirati, ga držati na povodcu in mu nadeti nagobčnik. Ko pa hišni ljubljenček opravi potrebo na javnem kraju, je dolžan lastnik takoj pobrati iztrebke.

Naštete dolžnosti so uvedli tudi za pravne osebe, ki bi bile lastnice psov, nadzor nad spoštovanjem odloka in kaznovanje, če bo potrebno, pa so poverili medobčinskemu inšpektoratu. Posameznik, ki bi bi kršil katerokoli pravilo v odloku, bi moral plačati 100 evrov, samostojni podjetnik ali odgovorni pri pravni osebi 250 evrov in pravna oseba 500 evrov.

AS


Najbolj brano