Spreglej in spregovori

“Nasilje je prisotno tukaj in zdaj,”ob letošnji kampanji opozarjajo v nevladnih organizacijah. Kampanji se pridružujejo tudi v Zavodu Karitas Samarijan, ki na Primorskem izvaja program Materinski dom in Varna hiša. V goriški statistični regiji je prva varna hiša vrata odprla v letu 2005. Doslej je vsaj začasno streho nad glavo ponudila 40 uporabnicam, še več jih prihaja po strokovno pomoč in nasvete.

Danes obeležujemo dan boja proti nasilju nad ženskami. Foto: Alenka Tratnik
Danes obeležujemo dan boja proti nasilju nad ženskami. Foto: Alenka Tratnik

SOLKAN > Z današnjim mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami se začenja letošnja svetovna kampanja ozaveščanja o človekovih pravicah žensk, ki se bo zaključila 10. decembra, ob dnevu človekovih pravic. “Nasilja ne povzročam. Nasilja ne spregledam. Nasilja ne spodbujam. Ob nasilju primerno ukrepam. Proti nasilju govorim in delujem. Informiram se o trgovini z ljudmi,” so sporočila bele pentlje, ki je prepoznavni simbol mednarodne kampanje.

Ta letos še posebej opozarja na pomen informiranja o problematiki nasilja, saj je to ključnega pomena za povečanje varnosti žrtev. V Sloveniji se zavest o problemu nasilja nad ženskami sicer veča, prav tako tudi uporaba različnih oblik pomoči. A v Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, ki v sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami že od leta 1994 izvaja različne kampanje in medijske akcije, opozarjajo, da je družba še vedno strpna do nasilja nad ženskami.

Nasilje je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje ali zalezovanje žrtve ne glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročitelja nasilja, in telesno kaznovanje otrok. Nasilje v družini je prepovedano! V Sloveniji trenutno deluje enajst materinskih domov in 13 varnih hiš. V mreži ustanov delujejo še zavetišča, zatočišča in krizni centri. Na Primorskem je poleg varne hiše na Goriškem še varna hiša na območju Krasa.

“Saj si je bila verjetno sama kriva. Saj je bila samo ena klofuta. Take in podobne izjave lahko še vedno slišimo celo med samimi žrtvami, ki se k nam zatečejo po letih in mogoče celo po desetletjih življenja v nasilnem okolju. Številne med njimi se še vedno soočajo z ovirami, ko se obrnejo po pomoč na katero od institucij. Pogosto pogrešajo osebni stik in občutek, da jim oseba na drugi strani verjame,” pojasnjuje strokovna delavka Zavoda Karitas Samarijan Maša Ferjančič.

Zavod že od same ustanovitve pred šestnajstimi leti izvaja program Materinski dom, kamor so se sprva zatekle tudi žrtve nasilja, leta 2005 pa je v okviru zavoda vrata odprla prva Varna hiša na območju Goriške. Doslej je varen dom ponudila 40 uporabnicam, še več jih prihaja po strokovno pomoč in nasvete. “Tukaj jim poskušamo zagotoviti varnost, spoštovanje in občutek domačnosti ter strokovno pomoč pri doseganju njihovih individualnih ciljev. Nekatere k nam napotijo iz kriznega centra, druge napoti center za socialno delo. Nekatere se same obrnejo po pomoč,” je dodala Ferjančičeva. Uporabnice lahko v varni hiši bivajo šest mesecev, z možnostjo podaljšanja. “Prednost pri nastanitvi imajo občanke z našega območja. Sicer pa pri sprejemih sodelujemo z ostalimi varnimi hišami in materinskimi domovi v okviru Sekcije za varne hiše, pri Socialni zbornici Slovenije,” je še povedala Maša Ferjančič. Kot je dodala, v zadnjem času število prošenj za nastanitev ne upada niti ne narašča. “To ne pomeni, da je nasilja nad ženskami manj. Vendar se zaradi slabše ekonomske situacije, pogosto povezane z brezposelnostjo, težje odločajo za odhod od doma. Se pa zato k nam obračajo po nasvete, kaj lahko storijo, kam se lahko obrnejo po pomoč, kakšne pravice imajo. Zato v zavodu načrtujemo odprtje svetovalnice za žrtve nasilja v družini.” je še napovedala strokovna delavka.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano