Spoznali jo bodo tudi Švicarji

Fotovoltaična elektrarna na protihrupni ograji ob hitri cesti v Vrtojbi je že prepolovila stroške občine za javno razsvetljavo, ko bo zamenjala vsa svetila, pa stroškov zanjo skoraj ne bo več imela.

Ko bodo zamenjali še svetila za javno razsvetljavo v Šempetru in v Vrtojbi, stroškov ne bo več  Foto: Leo Caharija
Ko bodo zamenjali še svetila za javno razsvetljavo v Šempetru in v Vrtojbi, stroškov ne bo več  Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > “S sončno elektrarno, ki smo jo postavili na protihrupni ograji ob avtocesti, Občina Šempeter-Vrtojba letno pridobi polovico potrebnih sredstev za plačilo električne energije za javno razsvetljavo v občini. Potem ko bodo v naslednjih dveh letih svetilke javne razsvetljave zamenjane z varčnejšimi, pa bo sončna elektrarna s svojim delovanjem zagotovila skoraj ves potreben denar zanjo,” rezultat fotovoltaične elektrarne ocenjuje župan Milan Turk.

Sončno elektrarno na protihrupni ograji hitre ceste pri Bazari so postavili v okviru projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki ga je sofinancirala Švica v okviru tako imenovanega Švicarskega prispevka. Z njim pomagajo uresničiti številne projekte v državah, ki so v EU vstopile leta 2004.

Vrtojbensko fotovoltaično elektrarno bodo kmalu podrobneje spoznali tudi prebivalci Švice. Konec letošnjega leta bo namreč Švica svojim državljanom v seriji medijskih dogodkov predstavila, katere projekte so pomagali uresničiti. Veleposlaništvo je skupaj z Nacionalnim koordinacijskim odborom med osmimi projekti v Sloveniji izbralo pet, med njimi tudi vrtojbenskega. NR


Najbolj brano