Športni center Ajdovščina postaja regijska športna destinacija

V drugem tednu aktivnosti, ki jih tudi letos organizira Zavod za šport Ajdovščina z Občino Ajdovščina in Športno zvezo Ajdovščina, je v različnih športnih dejavnostih v bazenu in na igriščih uživalo več kot 200 otrok. Športni center Ajdovščina postaja z raznovrstno ponudbo infrastrukture, programov in strokovnim kadrom regijska športna destinacija.

Več kot 200 otrok je minuli teden uživalo v športnih počitnicah, pred vrati pa je že nov termin.  Foto: Alenka Tratnik
Več kot 200 otrok je minuli teden uživalo v športnih počitnicah, pred vrati pa je že nov termin.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Nogomet, košarka, rokomet, plavanje, kolesarjenje, tek, ples, lokostrelstvo in poletna športna šola je le nekaj glavnih vsebin iz letošnjega šesttedenskega programa športnih počitnic v okviru Zavoda za šport Ajdovščina. Projekt se je že v preteklih letih v praksi izkazal za uspešen model organizacije letnega programa športa v ajdovski občini. “Gre za sodelovanje zavoda za šport, Občine Ajdovščina in občinske športne zveze, ki s svojimi člani, društvi in klubi, poskrbi za izvedbo programov. Ta trikotnik zelo dobro deluje. Vse ključne izvajalce imamo na enem mestu, zato so stroški marketinga in upravljanja manjši. Bistveno pa je, da celotna zgodba stoji na ajdovskem športu,” pojasnjuje strokovni delavec zavoda za šport Primož Sulič. Športne počitnice sofinancirajo fundacija za šport, nevladne organizacije in sponzorji. “To nam pomaga, da je cena za uporabnike nižja. Petdnevni paket za športne kampe in dejavnosti stane 55 evrov,” dodaja Sulič. Vodene dejavnosti so na programu med 9. in 17. uro, od 6.30 do 9. ure otrokom omogočajo jutranje varstvo. Kot pojasnjuje Sulič, je zanimanja za športno obarvane počitnice veliko. Ne samo v ajdovski in vipavski občini, ampak na območju od Nove Gorice do Sežane in Postojne.

Zanimive in pestre počitniške aktivnosti imajo pozitiven učinek pri vpisu otrok v redne dejavnosti klubov in društev. “Mi smo dokaz, da je v športu mogoče združevati vsebine kakovostnega in vrhunskega športa s prostočasnimi dejavnostmi v poletnem času. Pozitivni učinek projekta so tudi honorarna delovna mesta. Trenutno sodeluje 35 strokovno usposobljenih delavcev. Tu vidimo še veliko rezerv pri zaposlovanju strokovnega kadra za razvoj športa na lokalni ravni,” še dodaja Sulič.

Dodatne priložnosti vidijo Ajdovci v trženju ponudbe med športnimi klubi in društvi, ki ajdovsko športno in drugo infrastrukturo izkoristijo za priprave in vadbo. Med rednimi gosti so tako slovenski kot tuji, zlasti italijanski klubi. Ponudbo pa nameravajo Ajdovci še dopolniti. Med drugim z gimnastično dvorano, v zavodu za šport pa v sklopu športnega centra načrtujejo še nekaj dodatnih vsebin.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano