Sporno strelišče v roke domačinov

Nekdanji center teritorialne obrambe v Kostanjevici na Krasu, ki od maja nima več najemnika, naj bi ministrstvo za obrambo oddalo v najem Občini Miren-Kostanjevica. Dolgoročno pa ga namerava prodati.

 Nekdanji vojaški center naj bi kmalu  uporabljala  društva.   Foto: Alenka Ožbot
Nekdanji vojaški center naj bi kmalu uporabljala društva.  Foto: Alenka Ožbot

KOSTANJEVICA NA KRASU > “Z ministrstvom smo v kontaktu, še enkrat smo jim poslali pobudo za najem. Dolgoročno nameravajo center prodati, a mi se pogovarjamo o najemu,” pravi župan Mauricij Humar o kompleksu v Kostanjevici na Krasu.

Ministrstvo namerava nekdanji vojaški center prodati na javni dražbi takoj, ko bodo urejena vsa odprta premoženjsko-pravna vprašanja v zvezi z zemljišči. “Do ureditve zemljiškoknjižnega stanja nepremičnin in prodaje bodo nepremičnine oddane v najem Občini Miren- Kostanjevica, ki je septembra 2015 poslala vlogo, s katero nas zaproša za neposredni najem kompleksa,” na vprašanje, kakšni so načrti v zvezi z nekdanjim vojaškim centrom, odgovarjajo iz službe za strateško komuniciranje pri ministrstvu za obrambo. Do prodaje bo torej v rokah občine, kar je bila tudi velika želja domačinov.

Streljanje jih je motilo

Nekdanji center TO oziroma stavbe, zgrajene leta 1980, ki so raztresene na dobrih 25.000 kvadratnih metrih zemljišča na robu vasi v lasti ministrstva za obrambo, je imel pet let v najemu Manuel Kogoj. Za treninge in tekmovanja ga je uporabljalo strelsko društvo Zdenko Žnidarčič iz Šempetra. Mnoge domačine pa je motilo strelišče na robu vasi, zato so še pred iztekom najemne pogodbe ministrstvo v peticiji pozvali, naj ne podaljša pogodbe. Ta je potekla maja letos.

Glede na to, da ni bila podaljšana, je bil najemnik pozvan k primopredaji kompleksa. Nepremičnin ne uporablja od prenehanja najemnega razmerja,” pravijo na ministrstvu.Na vprašanje, v kakšnem stanju so stavbe in okolica, pa odgovarjajo: “Okolica se zaradi neuporabe zarašča. Objekti so bili v slabem stanju že pred petimi leti, ko jih je najemnik prevzel. V tem času je poskrbel za to, da je na nekatere objekte namestil stavbno pohištvo, da so zavarovani pred zunanjimi vplivi.”

Denar za najem je, za nakup pa ne

V občinskem proračunu je že zagotovljen denar za najem kompleksa, ki naj bi ga uporabljala domača društva. “Stalno pa iščemo kupca, ki bi razvijal za to območje oziroma za ta kraj sprejemljivo dejavnost,” poudarja župan. Občina ga namreč ne namerava kupiti, saj za to nima denarja.

Bo pa bdela nad tem, katere dejavnosti bi potencialni investitorji razvijali. “Glede na občinski prostorski načrt na tem območju ni mogoče graditi česarkoli. Gradnja kakšne proizvodne hale ali stanovanjskega bloka, denimo, ne pride v poštev,” zagotavlja župan.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano