Spor zaradi razbremenilnika

Gradnja kanalizacijskega sistema se nemoteno nadaljuje po Šempetru. Tudi v Feiglovi ulici, kjer pa nekateri nasprotujejo razbremenilniku in z upravnim sporom oporekajo gradbenemu dovoljenju. Razbremenilnik bo pomagal pri poplavni ogroženosti, zatrjuje Mitja Gorjan iz Vodovodov in kanalizacije.

V Feiglovi ulici gradbinci že postavljajo kanalizacijo, kmalu pride na vrsto razbremenilnik.  Foto: Mitja Marussig
V Feiglovi ulici gradbinci že postavljajo kanalizacijo, kmalu pride na vrsto razbremenilnik.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Prekopane ulice prekopane zaradi obsežne prenove kanalizacijskega sistema v zadnjem času zahtevajo kar precej strpnosti, predvsem v Vrtojbi, kjer so dela najbolj obsežna. Čeprav je v Vrtojbi daleč najbolj na udaru del, kjer gradbinci že nekaj časa postavljajo razbremenilnik in so se dela zavlekla tudi zaradi prestavljanja plinovoda, je presenetljivo največ negodovanja v zadnjem mesecu dni slišati v Šempetru.

Del stanovalcev namreč nasprotuje gradnji razbremenilnika v Feiglovi ulici. Od občine ter investitorja, podjetja Vodovodi in kanalizacija, zahtevajo, naj uredijo ločen sistem za meteorne in fekalne vode in ne mešanega, obenem pa opozarjajo, da se jim bodo z gradnjo razbremenilnika poslabšale že tako kritične poplavne razmere ob visokih vodah Vrtojbice, ki zdaj ni tako močno obremenjena. Del prebivalcev, ki se čudi, da je gradbeno dovoljenje napisano na podjetje in ne na občino, se je pritožilo na izdajo gradbenega dovoljenja.

“Upravni spor lahko sproži vsakdo. Gradbeno dovoljenje smo zakonito pridobili po pooblastilu občine in je pravnomočno.” zagotavlja Mitja Gorjan iz podjetja Vodovodi in kanalizacija. Kot pravi, so se skupaj s predstavniki občine večkrat srečali s prebivalci Feiglove ulice. “Komunikacije je bilo veliko, imeli smo več predstavitev, prišli so izvajalci, pojasnila je dal projektant. Nekateri stanovalci, predvsem tisti, ki so ob Vrtojbici, so skeptični do postavitve razbremenilnika, ne želijo ga pred hišo. Kot odgovorni za projekt zadeve, še posebno argumente stanovalcev, dodatno preverjamo. Prepričani pa smo, da je sistem zasnovan pravilno in bo izboljšal stanje,” pojasnjuje. Potrjuje sicer, da bodo imeli stanovalci dela ulice med gradnjo nekoliko težji dostop do svojih hiš, a Gorjan poudarja: “Delamo na javnem zemljišču za javno dobro. Če tam ne naredimo razbremenilnika, pa se bo resnično povečala poplavna ogroženost gorvodno.”

“Z razbremenilnikom se absolutno ne bo povečala poplavna ogroženost, gladina Vrtojbice se bo znižala za en meter,” zatrjuje župan Milan Turk. In poudarja, da so se bili in so se še z ljudmi pripravljeni pogovarjati, a dela bodo nadaljevali. Končati jih morajo pravočasno, da ne bi izgubili denarja EU. “Ker ne želimo, da bi se komurkoli povzročala škoda, smo si vzeli čas, zadeve preverili in zaradi tega dela tudi nekoliko zamaknili. Zdaj pa ne moremo več čakati, ker moramo doseči terminski plan,” dodaja Gorjan.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano