Spor na trgu se zaostruje

“Županu ne moremo dopovedati, da s svojim ravnanjem povzroča gospodarsko škodo. Doumeti mora, da se mora o uporabi javnega prostora pogovoriti,” vztrajajo v civilni iniciativi, ki je proti zaprtju Lavričevega trga v Ajdovščini. Župan Tadej Beočanin odgovarja, da je vedno za sodelovanje: ”Sploh pa ne gre za popolno zaporo trga. Dostop do hiš in obratov bo mogoč. Parkiranje pa bomo preselili 50 metrov stran.” Ker se spor ne umirja, bo jesen očitno vroča.

Iniciativa, ki je proti zapori Lavričevega trga, in župan ostajata vsak na svojem bregu.   Foto: Alenka Tratnik
Iniciativa, ki je proti zapori Lavričevega trga, in župan ostajata vsak na svojem bregu.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Dan pred začetkom napovedane zapore prometa na Lavričevem trgu, kjer se bodo od jutri do prihodnjega torka vrstile prireditve v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, se znova razplamteva polemika glede načrtovane ureditve in vsebine trga. Namera župana Tadeja Beočanina in občinske politike, da bi po celoviti komunalni prenovi, predvidoma v letu 2018, s trga umaknili mirujoči promet, trg pa namenili druženju, so svoja stališča včeraj predstavili v Civilni iniciativi proti zaprtju trga (CILT).

“Če bo zaprt, bo postal plac duhov”

Županu očitajo, da kljub drugačnemu dogovoru ne upošteva mnenja in pobud stanovalcev ožjega središča in tistih, ki tam delajo, ampak k odločitvam pristopa s pozicije moči. “Gre za provokacijo in zgolj dokazovanje, koliko prireditev je bilo na trgu. Samo zato, ker se je odločil, da trg zapre za promet,” je v imenu izvršilnega odbora CILT poudaril Dušan Žorž, ki ima na trgu odvetniško pisarno. In dodal, da iniciativa ne nasprotuje vsem prireditvam.

“Problem je, ker se jih zdaj na trg nekritično umešča. Pri tem pa stanovalcev nihče nikoli ni vprašal za mnenje, nihče ne meri hrupa, nikogar ne briga nered, ki ostaja za njimi. Ajdovščina ima na voljo tri hektarje javnih površin, kjer bi se lahko brez večjih posegov odvijale vse prireditve, ki zahtevajo ozvočenje. Ne nasprotujemo pa pevskim zborom, operi, niti politični manifestaciji.”

Prepričani so, da bo zapora trga za promet dolgoročno povzročila gospodarsko škodo. “Če bo zaprt, bo postal plac duhov. Nepremičnine bodo izgubile vrednost, obrtniki in podjetniki bodo odšli drugam,” je dodal Žorž.

Šli bodo do konca, tudi sodnega

To je minule dni že napovedal Aleksander Lemut, direktor trgovskega podjetja Fama, ki ima na trgu market: “Ni nam vseeno, če nam bo kdo onemogočil uporabo naše lastnine. V nakup objekta in 12 parkirnih mest smo vložili 370.000 evrov. Market ustvari približno 5,2 odstotka celotne realizacije podjetja. Zdaj, ko smo vse lepo uredili, kaže, da ga bomo morali zapreti. Ne nasprotujemo prireditvam, če so te občasno, imajo neko vsebino in sodijo v ta prostor. Mislim pa, da mora občina še veliko postoriti pred zaporo trga. Če tega ne rešimo, nam tudi lepa marmornata plošča brez avtov ne bo pomenila nič,” je med drugim poudaril.

Pravna zastopnica iniciative, ki je spomladi med Ajdovci zbrala več kot 300 podpisov podpore, odvetnica Danila Žorž poudarja, da si prizadevajo le za ohranitev pravic občanov. Dušan Žorž dodaja: “CILT poskuša na sporazumen način z županom zadevo urediti tako, da bi bili zavarovani interesi krajanov mestnega jedra in interesi preostalih krajanov.” Če jih ne bodo upoštevali, je napovedal, bodo “uporabili vse možne poti, tudi do sodišča za človekove pravice.”

Župan: dostop do hiš bo vedno možen

Župan Tadej Beočanin, ki je prepričan,da je večina Ajdovcev za omejitev prometa na trgu, zavrača očitke, da ni pripravljen na dialog.

“Štiri leta pred tem, ko bi po načrtu Lavričev trg dosegla zapora, smo jih povabili na sestanek, ker smo želeli dobiti njihova mnenja, kako lahko zaporo premostimo tako, da bo trg še bolj zaživel, kot živi danes.”

Edino, česar po njegovem na občini še niso uresničili, je dokument, ki govori o vsebini trga v prihodnje. “Ta dokument pripravljamo in bo izdelan do konca septembra, ko jim ga pošljemo v razpravo. Glede ciljev CILT smo precej usklajeni. Dobro vedo, da bomo vzporedno obnavljali kanalizacijo in napeljali plin ter tako bistveno izboljšali pogoje za življenje v mestnem središču.”

Poudarja, da trga ne bodo popolnoma zaprli za promet. “Dostop do hiš in obratov bo vedno možen, parkiranje pa bomo preselili 50 metrov stran. Parkirišča za približno 130 vozil bomo do spomladi 2016 uredili pri stavbi osnovne šole in za starim mlinom. Kar pomeni, da na Lavričevem trgu parkiranja na dolgi rok ne bo več, ampak bo namenjen srečevanju, druženju. Od tega pričakujem tudi bistveno večje učinke na lokalno gospodarstvo. Market sodi na to območje in verjamem, da bo tudi kasneje uspešen.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano