Spor dokončno v prid FMR

Novi posebni revizorji, ki jih je sodišču predlagala Hidria Fin, ne bodo pregledovali poslov FMR. To je vztrajno zahtevala Hidria Fin, manjšinska lastnica FMR, ki je v iskanju svojega prav šla do konca. Toda zdaj je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je na predlog družbe Hidria Fin vložilo vrhovno državno tožilstvo zoper sklep višjega sodišča v Kopru. V Hidrii Fin razpleta ne komentirajo.

 Foto: STA
Foto: STA

IDRIJA > Po petih letih pravdanja na okrožnem, višjem in vrhovnem sodišču, ki ga je z zahtevami po posebnih revizorjih sprožila družba Hidria Fin, se je postopek dokončno končal z odločitvijo vrhovnega sodišča v prid družbi FMR.

Družba Hidria Fin je kot delničarka družbe FMR že v letu 2010 sprožila postopek za imenovanje posebnega revizorja, ki naj bi pregledal nekatere posle družbe FMR v preteklih petih letih. Sodišče je zavrnilo zahtevo za preveritev večine poslov, ki naj bi bili predmet posebne revizije, glede ostalih pa je bila posebna revizija opravljena in ni ugotovila očitanih nepravilnosti ali nezakonitosti.

A v Hidrii Fin niso bili zadovoljni z ugotovitvami posebnega neodvisnega revizorja, ki ga je imenovalo sodišče. Zato so sodišču predlagali imenovanje drugega posebnega revizorja za preveritev istih poslov.

Novogoriško okrožno sodišče je to zahtevo Hidrie Fin sprva zavrnilo, v ponovljenem postopku in po pridobitvi dopolnilnega poročila revizorja, v katerem je ta vztrajal pri svojem revizijskem poročilu, pa je sodišče oktobra 2012 to zahtevo zavrglo kot nedovoljeno in prepozno. Hidria Fin se je pritožila, a je višje sodišče pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Tako se je postopek pravnomočno končal v korist FMR.

Hidria Fin ni bila zadovoljna z razpletom. Vrhovno državno tožilstvo je na njen predlog na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti. Hidria Fin je predlagala razveljavitev izpodbijanega sklepa višjega sodišča v Kopru in vrnitev zadeve v ponovno odločanje.

Vrhovno sodišče je sredi maja odločilo, da zahteva i ni utemeljena. V obrazložitvi je zapisalo, da je bila odločitev sodišč prve in druge stopnje o zavrženju predloga za imenovanje novega posebnega revizorja pravilna. SR


Najbolj brano