Spomladi varno v šolo

Neurejeno pot ob železnici med Dornberkom in Prvačino bodo le začeli usposabljati, tako da bosta kraja bistveno bolje povezana. “To bo velika pridobitev za šolarje in ostale krajane,” poudarja vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič, ki napoveduje, da se bodo lotili tudi obnove dotrajanega, zdaj zaprtega mostu čez Vipavo, ki je življenjsko pomemben za tamkajšnje kmete.

Zapora mostu povzroča hude preglavice  kmetom, ki so odrezani od svojih njiv. Občina 
obljublja obnovo, obenem pa pripravlja  projekte za urejanje poti ob železnici.  Foto: Igor Mušič
Zapora mostu povzroča hude preglavice kmetom, ki so odrezani od svojih njiv. Občina obljublja obnovo, obenem pa pripravlja projekte za urejanje poti ob železnici.  Foto: Igor Mušič

DORNBERK > Most čez Vipavo je že tako dotrajan in nevaren, da ga je po ogledu predstavnikov novogoriške civilne zaščite upravljalec CPG Nova Gorica bil primoran zapreti. S tem je številne kmete iz Dornberka odrezal od njihovih njiv in sadovnjakov in morajo zdaj ubirati zelo dolgo pot preko Prvačine, ki vodi tudi skozi preozke ulice.

Markočič: ne sme biti predolgo zaprt

“To, da je most zdaj zaprt, je zelo velik problem, tam čez hodijo tudi sprehajalci, a glavnina je kmetov,” potrjuje predsednica KS Dornberk Štefka Susič.

Da je treba čim prej ukrepati, se zavedajo tudi na mestni občini. “Seveda, most je pomemben predvsem z vidika kmetijstva, zato bomo poskrbeli, da ga popravimo,” zagotavlja Andrej Markočič, desna roka župana Mateja Arčona. Kdaj se bodo tega lotili in koliko bo stalo, še ni jasno. “Zdaj zbiramo informacije, kaj bo treba narediti, da zagotovimo varnost. Vsekakor se bomo tega čim prej lotili, most prav zaradi potreb kmetijstva ne sme biti dolgo časa zaprt,” obljublja Markočič. Po sestanku v Dornberku pa lahko postreže z dobro vestjo - občina bo uredila pomembno pot med krajema, ki vodi ob železnici.

“Projekt o tem je bil narejen že pred leti, a se ni uresničil. Uspeli smo uskladiti interese in poglede mejašev, projekte za izvedbo bomo pripravili vključno z njihovimi pogoji in opozorili. Računamo, da bomo pot uredili do prihodnje pomladi,” napoveduje Markočič.

Končno bo varno

“Zelo smo veseli, da se bo vzpostavila peš in kolesarska povezava. To skušamo narediti že dolgo. Zelo pomembna je za desetine učencev iz Prvačine, ki obiskujejo šolo v Dornberku. Zdaj prihajajo z avtobusom, radi pa bi, da bi prihajali peš ali s kolesi. Povezava je zelo pomembna tudi za ostale krajane, ki pridejo v zdravstveni dom in lekarno. Pot po cesti je namreč zelo nevarna,” je tudi Štefka Susič zadovoljna, da bodo le strli ta oreh.MITJA MARUSSIG


Najbolj brano