Spominčica proti tabujem

Letos ustanovljeno društvo Spominčica zgornjega Posočja z izobraževanjem in osveščanjem blaži težave bolnikov z demenco in izobražuje ter ozavešča svojce, kako naj se soočijo s težavami, da ne bi pregoreli. Ima že več kot 20 članov, pričakujejo, da jih bo vse več, glede na to, da je demenca najbolj razširjena bolezen med ostarelim prebivalstvom.

Člani društva so izobraževanje na Debelen rtiču izkoristili tudi 
za izlet po Vipavski dolini.  Foto: Luka Denić
Člani društva so izobraževanje na Debelen rtiču izkoristili tudi za izlet po Vipavski dolini.  Foto: Luka Denić

POSOČJE > Društva v pomoč bolnikom in svojcem z demenco in njeno najpogostejšo obliko, Alzheimerjevo boleznijo, so razširjena po vsej Sloveniji, v zgornjem Posočju so se samostojno organizirali v začetku letošnjega leta. “Ugotavljamo namreč, da je svojce še vedno sram javno govoriti o tej bolezni. Bojijo se reakcije okolice. Ker premnogi ne vedo, kako skrbeti in se obnašati z dementno osebo, trpi celotna družina,” pojasnjuje tajnica društva Nada Kenda.

Člani se redno srečujejo vsako zadnjo sredo v mesecu v prostorih doma upokojencev, za večja srečanja s predavanji jim prostore prijazno odstopi knjižnica. Pogosto medse povabijo strokovnjake. “Svetujejo, kako skrbeti za bolnika in hkrati poudarjajo, da mora sodelovati vsa družina. Prevečkrat se zgodi, da je zahtevna skrb preložena zgolj na enega sorodnika in ta je v veliki nevarnosti, da preprosto izgori.” V tem primeru se lahko celo zgodi, da družine razpadejo.

Srečanja in izleti, ki jih društvo organizira, so pomembni tudi za druženje bolnikov, pri katerih je demenca različno napredovala. Ob tem pa strokovnjaki poudarjajo, da je treba bolezen zelo pozorno obravnavati, ker ni vsaka demenca neozdravljiva. Lahko izhaja iz drugih vzrokov, ki jih je možno uspešno zdraviti in tudi ozdraviti.

Klendova vabi vse, ki menijo, da bi potrebovali pomoč ali vsaj pogovor, naj se oglasijo. Vse informacije so na njihovi facebook strani.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano