Spodbuda za nadarjene

Medtem ko se v Ajdovščini dogovarjajo o uvajanju občinskih štipendij, te že dolgo podeljujejo v občinah Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica.

 Medtem ko se v Ajdovščini dogovarjajo o uvajanju občinskih štipendij za perspektivne in nadarjene dijake in študente, take štipendije že dolgo podeljujejo v občinah  Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica Foto: Leo Caharija
Medtem ko se v Ajdovščini dogovarjajo o uvajanju občinskih štipendij za perspektivne in nadarjene dijake in študente, take štipendije že dolgo podeljujejo v občinah Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER, NOVA GORICA > V Šempetru so jih uvedli v šolskem letu 2001/2002, v skladu z odlokom pa jih podeljujejo perspektivnim in nadarjenim dijakom in študentom. “Dijak mora doseči vsaj prav dober uspeh oziroma povprečno oceno 4, študent pa vsaj povprečno oceno 8. Izjemoma lahko štipendijo prejmejo tudi dijaki in študentje z nekoliko nižjo povprečno oceno, če dosegajo izjemne uspehe na drugih področjih,” pojasnjuje višja svetovalka za družbene dejavnosti Ksenija Ušaj. Pred leti so podeljevali štipendije tudi za deficitaren študij, a so to opustili. V letošnjem šolskem letu je Občina Šempeter-Vrtojba podelila šest novih štipendij (toliko jih v povprečju podelijo vsako leto), trenutno pa štipendira 17 dijakov in študentov. Letos bo za to porabila približno 44.000 evrov. “Višina štipendije je je odvisna od šolskega uspeha,” pojasnjuje Ksenija Ušaj. Že dlje časa pa izplačujejo tudi enkratne denarne nagrade za izjemne dosežke (razpisujejo jih oktobra), za ta namen imajo rezerviranih približno 9000 evrov na leto.

Štipendiranje, kakršnega uvajajo v Ajdovščini, v novogoriški občini izvajajo od leta 2007. Zadnji razpis so objavili v letu 2010, od takrat naprej se nove štipendije ne podeljujejo. V letošnjem šolskem letu občina štipendira skupno šest nadarjenih dijakov in študentov, ki so bili izbrani na osnovi razpisov v minulih letih. “V ta namen imamo v proračunu za leto 2014 zagotovljenih 16.000 evrov,” pojasnjuje Nika Simoniti Jenko z mestne občine. Tudi v mestni občini kot kriterij za dodelitev štipendije upoštevajo zlasti dosežen učni uspeh, javno priznan uspeh oziroma izjemni dosežek, pa tudi deficitarnost poklica v občini. Enkratnih denarnih nagrad za izjemne dosežke mladih pa ne podeljujejo.

Občine na severnem Primorske sicer za štipendije prispevajo tudi v okviru regijske štipendijske sheme, ki jo koordinira Posoški razvojni center.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano