Sotočje: lepo, a neurejeno

Sotočje rek Tolminke in Soče sodi med najlepše naravne kotičke na Tolminskem, prav veliko pa za njegovo urejenost in ponudbo ne naredijo. Zdi se, da lastninski prepleti in naravovarstvene ovire ne dovoljujejo drugega kot festivale. Tolminci upajo, da bo občina kot najemnik tega območja poskrbela za ponudbo po festivalih in pred njimi, vendar kaže, da letos novosti ne bo. Številne moti, da v času festivalov ne morejo na Sotočje. Uredili naj bi vsaj prehod proti Mostu na Soči.

Domačini bi, ko ni festivalov,  radi posedeli pri bifeju, kot v 
preteklosti, vendar kaže, da ga   nihče ne bo postavil. Foto: Neva Blazetič
Domačini bi, ko ni festivalov, radi posedeli pri bifeju, kot v preteklosti, vendar kaže, da ga nihče ne bo postavil. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na sončno nedeljo je bilo Sotočje polno sprehajalcev, mimo so tekli rekreativci, ljudje so sprehajali pse. V času festivalov je to območje zanje in za tiste, ki so v preteklosti na Sotočje šli na pijačo, zaprto. Številne domačine to moti.

“Nič nimam proti festivalom, sem pa zelo jezna, ker v njihovem času ne morem do Sotočja. Ne zdi se mi prav, da nam onemogočajo dostop do reke. Upam, da se bodo odgovorni potrudili in poiskali neko rešitev, ki bo sprejemljiva za organizatorje in za domačine. Vstopnine pa za urico sprehoda ne bomo plačevali,“ je komentirala domačinka Ljuba Ciuha. Skupaj z ostalimi je dodala, da Sotočje ni urejeno, kot bi si želeli, in da bi lahko postavili vsaj začasen bife, ki je tam vsa leta bil.

Varnost ne dopušča izjem

Kot pravita soorganizatorja največjih festivalov Metaldays in Punk Rock HolidayRoman Fileš in Boban Milunović, je dostop v zaprto festivalsko območje zapletena zadeva. “V času festivalov moramo prizorišče varovati in če bi na Sotočje spuščali sprehajalce, se nam sistem poruši,” pojasnjuje Milunović. Kot pravi, je domačinom na voljo tedenska karta za 49 evrov. Za pse pa je zaradi velikega števila ljudi in glasne glasbe dostop v vsakem primeru problematičen.

Priprave na festivalsko poletje potekajo utečeno in nemoteno. Organizatorji so zelo zadovoljni z novo transformatorsko postajo, s katero so rešili težave z električno preskrbo. “Želeli bi si urejeno komunalno in optično omrežje na celotnem območju začasnega kampa, vendar vemo, da je zaradi številnih lastnikov to zapletena naloga,” je realen Milunović.

Peter Dakskobler iz LTO Sotočje pozna pobude domačinov za dostop tudi v času festivalov: “Iščemo možnosti vsaj za prehod prek mosta čez Tolminko, ki predstavlja za sprehajalce, tekače in predvsem kolesarje povezavo proti Mostu na Soči. Rešitev bo treba najti, glede na to, da na tej trasi nastaja urejena kolesarska steza.”

Bifeja, kot kaže, tudi letos ne bo

Ko je občina ožje območje na Sotočju lani vzela v najem od Soških elektrarn, so številni upali, da bo našla rešitve za ponudbo pred in po festivalih. Lani je bilo slišati obljube, da bodo z razpisom iskali resnega ponudnika. Nič ne kaže, da bi ga našli.

“Interesenti se pojavljajo, toda na tem območju, ki je poplavno, je vse zapleteno. Možno je postaviti le začasen objekt. Sprašujem se, ali bo kdo zainteresiran, glede na to, da je dejavnost možna le pred in po festivalih,” komentira direktor Zavoda za šport, kulturo in mladino Branko Velišček. Občina je zavodu zaupala upravljanje z dvema parcelama v velikosti 2500 kvadratnih metrov. Odgovorni so za čistočo, v času festivalov se dogovarjajo z organizatorji.

Tudi višje nad sotočjem Tolminke in Soče ni veliko možnosti za postavitev objekta, ker je gozd varovan.

Nadzor v občutljivem prostoru

Z najemom je Občina Tolmin dobila nadzor nad občutljivim območjem, ki ga nameravajo celovito urejati in ki v času festivalov prinaša precej denarja. V prepletu različnih lastnikov želijo postati pomembnejši igralec tudi zato, ker v okviru projekta Camis, ki je podprt z denarjem EU, nastajajo strokovne osnove za podroben prostorski načrt. Kdaj ga bodo izrisali, ni znano.

Festivali se z največjim Metaldays začenjajo 19. julija in se sredi avgusta zaključijo z Overjam reggae.

Camis je povezal lastnike, ugotavljali so, kaj vse je na tem območju možno in kaj ne. Je pa še veliko neznank, zlasti v povezavi s tolminsko obvoznico, ki naj bi potekala mimo Sotočja. Državni načrt zanjo je potrjen, ni pa še znano, kako bo z denarjem.

Večjih posegov na bregovih ne bo

Tudi Soške elektrarne na Sotočju ne načrtujejo večjih posegov. “SENG redno in skrbno pregleduje stanje brežin, še posebej po visokih vodah in se hitro odziva na vsa opozorila občanov, ki opazijo kakršnekoli erozijske poškodbe na brežinah akumulacije. Skupaj s pooblaščeno zunanjo institucijo enkrat letno opravimo dodatni strokovni ogled vseh brežin,” pojasnjuje Alida Rejec. Zato je upati, da bodo iz Soče odstranili velika drevesa, ki so v vodo zgrmela ob pešpoti med pokopališčem in Sotočjem. SENG je lani Občini Tolmin plačal 660.000 evrov koncesijske dajatve.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano