Upravna stavba Primorja v Ajdovščini v roke DUTB

V Ajdovščini so danes potekale kar tri dražbe, na katerih so prodajali premoženje nekdanjega Primorja. Upravno stavbo nekdanjega gradbenega podjetja je kupila DUTB, objekte obrata mehanizacija družba Soško gozdno gospodarstvo Tolmin, zemljišče v Postojni pa je šlo v roke tamkajšnje občine.

Na DUTB  pravijo, da bodo upravno stavbo nekdanjega 
Primorja oddajali ali prodali naprej. Foto: Bostjan Bensa
Na DUTB pravijo, da bodo upravno stavbo nekdanjega Primorja oddajali ali prodali naprej. Foto: Bostjan Bensa

AJDOVŠČINA > “DUTB je upravno stavbo Primorja prevzela iz stečajne mase z namenom nadaljnje prodaje oziroma oddaje. Kupnina se bo poračunala z višino terjatve do podjetja Primorje,” so na DUTB, ki so tudi ločitveni upnik v stečajnem postopku Primorja, odgovorili na vprašanje Primorskih novic o tem, kaj nameravajo z upravno stavbo Primorja.

Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je skušal upravno stavbo Primorja prodati že na prvi javni dražbi, decembra lani; izklicna cena za povsem opremljen objekt s petimi etažami in 4100 kvadratnimi metri površin je takrat znašala 2,6 milijona evrov, njena tržna vrednost pa je bila še za milijon višja.

Na današnji drugi javni dražbi je DUTB kot edini interesent objekt kupila po izklicni ceni 1,9 milijona evrov, k temu pa bo treba pripisati še davek in druge dajatve. Stečajni upravitelj je bil zadovoljen, da je stavbo končno prodal. “Bili so edini dražitelji. Pri tako velikih investicijah je težko najti že enega, kaj šele več potencialnih kupcev,” je povedal po dražbi.

Prodali tudi obrat mehanizacije

V sklopu druge dražbe za upravno stavbo in obrat mehanizacije so po izklicni ceni dobrih 2,7 milijona evrov prodali tudi slednje, in sicer družbi SGG Tolmin.

“Gre za družbo, ki je imela v najemu približno tretjino oziroma 40 odstotkov obrata mehanizacija. Tam so imeli žago in podobno, najbrž pa imajo s tem obratom še kakšne načrte,” je povedal Hramec in dodal, da je pomembno, da je temu naklonjena tudi občina.

“Trenutna občinska uprava je izjemno pozitivno naravnana in kaže pripravljenost, da se za vitalne dele Primorja na njenem območju najde kupce,” je še pojasnil Hramec.

“Za nakup smo se odločili, ker imamo že tri leta tu v najemu obrat žage. Nameravamo tudi širiti primarno pridelavo lesa in ta lokacija se nam zdi zelo primerna,” je po uspešni dražbi za STA povedal predsednik uprave SGG Rafael Vončina.

Neprodano na novo dražbo

Danes sta bili razpisani tudi dražba za zemljišče pri PTC Primorka v Postojni in dražba za kompleks betonarne v Postojni. V okviru slednje je bilo občini Postojna prodano 2318 kvadratnih metrov veliko zemljišče v sklopu kompleksa betonarne. Kot je pojasnil Boštjan Okoren iz pisarne stečajnega upravitelja, je bila v naravi to dostopna občinska cesta v industrijski coni. Izklicna cena je znašala 32.000 evrov, ker je šlo za javno dražbo na način zniževanja vrednosti pa je bilo zemljišče prodano za 25.000 evrov.

“Skladno s terminskimi plani bomo javne dražbe za neprodana zemljišča ponovili z drugimi izklicnimi cenami,” je sklenil Okoren, saj je bilo v okviru omenjenih dveh dražb naprodaj še kar nekaj zemljišč.

NACE NOVAK


Najbolj brano