Soške elektrarne z novim letom z novim direktorjem

Soške elektrarne Nova Gorica, hčerinska družba Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), bodo v novo leto stopile z novim direktorjem. Vladimir Gabrijelčič, ki je družbo vodil 12 let, namreč odhaja v pokoj, na tem mestu pa ga bo nasledil Marjan Pintar, doslej direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica.

Marjan Pintar je bil doslej direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica
Marjan Pintar je bil doslej direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica 

NOVA GORICA > Pintarja je za direktorja imenovala uprava HSE, kar ji dopušča akt o ustanovitvi. Po oceni generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka ustreza temu delovnemu mestu, ima določene vodstvene kompetence.

Očitki o neustrezni izobrazbi in izkušnjah

"Res pa je, da ne prihaja iz energetike, ampak iz druge dejavnosti, kjer se je s svojim vodenjem in poslovnimi rezultati izkazal," je dejal Košorok. Na očitke, da bi moral biti vodja energetskega obrata najmanj elektroenergetik ali strojni inženir, pa odgovarja: "Zakaj že? Da bo poznal ustroj generatorja, statorja ..."

Vsak lastnik, upravljalec premoženja približno ve, v katero smer želi iti, je pojasnil in dodal, da ima HSE odgovornost do vseh svojih družb.

Gabrijelčič je pustil “dobro doto”

Gabrijelčič je po Košorokovi oceni uspešno vodil družbo in zapušča "res dobro doto svojemu nasledniku". "Družba je urejena in deluje, naredili so veliko ukrepov in uspešno izvedli kar nekaj posodobitev oz. novih investicij," je še poudaril Košorok.

Med zadnjimi dosežki Soških elektrarn je celovita obnova hidroelektrarne Doblar I, ki je začela obratovati leta 1939. Družba je temeljito obnovo, ki je bila potrebna zaradi zastarelosti, začela leta 2009, končala pa novembra letos. Prenova strojne opreme je bila vredna 32 milijonov evrov.

Na reki Soči od velikih elektrarn obratujejo hidroelektrarne Doblar 1 in 2, hidroelektrarne Plave 1 in 2 in hidroelektrarna Solkan. Doblar 1 obratuje od leta 1939, Plave 1 od leta 1940, Doblar 2 in Plave 2 od leta 2002, Solkan pa od leta 1984.

Soške elektrarne Nova Gorica, ki so od avgusta 2007 v 100-odstotni lasti HSE, proizvajajo električno energijo na omenjenih petih velikih hidroelektrarnah, črpalni hidroelektrarni v Avčah ter 21 malih hidroelektrarnah. Družba je poleg Dravskih elektrarn Maribor svetla točka v skupini HSE. Dobra hidrologija, ki je bila letos za tretjino boljša, je vodila v večjo proizvodnjo električne energije - tudi ta je bila za približno tretjino večja. Zvišali se bodo tudi prihodki in dobiček družbe.

Dobra hidrologija je letos po Košorokovih pojasnil pripomogla k rekordni proizvodnji električne energije iz hidroelektrarn. Letošnjemu letu je bilo sicer podobno že leto 2013, a je bila v zadnjih 30 letih to ena izmed boljših proizvodnih let za hidroelektrarne, tako na Soči, Dravi kot na Savi.

STA


Najbolj brano