Sončki so znova v mestu

Zastave, smejoči sončki in košarkarski duh te dni pričakajo tiste, ki pridejo v Novo Gorico. Že “polnoletni” Sončkov dan je na Goriško spet pripeljal približno 2000 mladih košarkarjev iz devetih držav. Vrhunec bo v nedeljo.

Obiskovalce že ob vstopu v Novi Gorico pozdravita koš in 
Sončkov transparent.  Foto: Leo Caharija
Obiskovalce že ob vstopu v Novi Gorico pozdravita koš in Sončkov transparent.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Otroci, ki so in še bodo na Goriško prišli iz tujine in iz Slovenije se že in se bodo do prihodnje srede podili za oranžnimi žogami po telovadnicah od Solkana do Vrtojbe, pa v obeh Goricah in tja do Ajdovščine in Vipave in čez. Skupaj se bo na mednarodnem festivalu Sončkov dan v teh dneh zvrstilo približno 2000 obetavnih mladih igralcev iz devetih držav, čaka jih približno 200 tekem, druženje in sklepanje novih prijateljstev.

Včeraj so v balonu v Novi Gorici priredili Sončkov dan za otroke iz vrtcev, v soboto bo Sončkov dan s tekmami v Ajdovščini. Vrhunec bo v nedeljo, ko se bo začelo že dopoldne, popoldne pa bo v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj osrednji dogodek, košarkarska tekma za Vikov memorial, na kateri se bosta pomerili ekipi, sestavljeni iz otrok iz vseh sodelujočih držav. Spektakel, ki do roba napolni dvorano, bo zopet ponudil akrobatske in zabavne vložke, tekmovanje v metanju trojk z nagradami, gostov kot vedno ne bo manjkalo, podelili bodo tradicionalni priznanji Sončkovo sonce in Sončkov junak. Kdo ju bo dobil, je seveda skrivnost, saj vedno pripravijo presenečenje.

“Povabili smo vsa velika imena slovenskega športa, spet nas pridejo obiskat legende jugoslovanske košarke,” napoveduje vodja ŠD Sonček Miran Franko, ki je zadovoljen, da se je festival tako močno usidral med veliko večino meščanov, ne le med športnimi navdušenci in mladimi. “Ljudje prihajajo, zelo pozitivno sprejemajo Sončkov dan, v mestu se dogaja, diha s košarko,” pravi. Organizacija ni mačji kašelj, saj na tem dela kar okrog 150 ljudi. Prostovoljno. “Brez njih in njihove srčnosti Sončkovega dneva ne bi nikoli mogli uresničiti,” poudarja Franko.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano