Sodobno Kinogledališče bo za vse

Z včerajšnjo razstavo in gledališko predstavo ter današnjo slovesnostjo ob 19. uri predajajo namenu prenovljeno Kinogledališče. S sodobno podobo in tehnično opremo bo omogočalo kakovostno izvedbo dogodkov in upati je, da bodo občani po letu dni premora ponovno zahajali v, po novem, večnamenski center. Vse do novega leta se obeta pestro dogajanje.

Kinogledališče je sodobno prenovljeno, kar je šlo nekaterim v 
nos, drugim pa je všeč.   Foto: Neva Blazetič
Kinogledališče je sodobno prenovljeno, kar je šlo nekaterim v nos, drugim pa je všeč.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Statična utrditev zaradi poškodb ob potresu in posodobitev sta zahtevali tri milijone evrov, od tega je občina dva milijona pridobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in ministrstva za gospodarstvo. Razliko je sama plačala, za kar pa se ne bo zadolževala.

Niso se zadolžili

“V proračunu za letošnje leto, ki smo ga sprejeli proti koncu maja, je sicer predvidena zadolžitev v višini 1.193.000 evrov. Vendar se je obrnilo tako, da kreditov ni treba najemati. Manjši so bili izdatki za posamezne projekte, ki jih gradimo v tem letu, zlasti za obnovo šolskega centra. Evropski denar hitro priteka, poleg tega bodo plačila za nekatere naložbe v komunalno infrastrukturo zapadla prihodnje leto,” pojasnjuje direktor občinske uprave Davor Simčič.

Izvajalec Kolektor Koling je delal pod hudim časovnim pritiskom. V skladu z načrti je hišo statično utrdil z več armiranobetonskimi stebri. Popraviti je bilo treba ostrešje, strehe pa niso zamenjali, ker so jo že leta 2001. Tudi kurilnico so pred leti prenovili, so ji pa dodali toplotno črpalko. Objekt je energetsko varčnejši.

Za kakovost življenja

Zadnjič je bila hiša prenovljena v osemdesetih letih. “Koncept funkcionalne prenove smo zasnovali izrazito večnamensko, zato po novem govorimo o večnamenskem centru,” pojasnjuje Branko Velišček, direktor Zavoda za kulturo, šport in mladino, ki bo z objektom upravljal. V dvorani je 300 sedežev, balkona ni več. Nad teraso so pridobili dodatno galerijo. Objekt je primeren tudi za organiziranje seminarjev. V pritličju bo bife, ob prenovi so naredili podhod, po katerem bo pot proti Brajdi in naprej v šolski center varnejša. Velišček poudarja: “Izkazalo se je, da je bila odločitev za projekt prava. Če bi zamudili, nikoli ne bi imeli take večnamenske stavbe. Dobičkonosna ne bo, tudi Cankarjev dom ni. Se bomo pa trudili in jo polnili in s tem čim manj obremenjevali proračun. Pestro dogajanje bo dvigovalo kakovost življenja. Sredi decembra začnemo s kinopredstavami.”

Pester teden dogajanja

Odprtje Kinogledališča spremlja teden kulturnih dogodkov, ki ga soustvarjajo domačini. Od včeraj je na ogled fotografska razstava Razkritje, s katero se predstavlja Egon Bajt. Nov oder so preizkusili z gledališko predstavo SNG Nova Gorica Otroci Adama in Eve. Sledil je pogovor z avtorjem, režiserjem Janom Cvitkovičem. V nedeljo se ob 17. uri obeta predstava Magdalenca igralske skupine iz Drežnice, odprli bodo razstavo društva likovnih ustvarjalcev Tolmin. V ponedeljek ob 20. uri bo koncert Marjetke Luznik in Tanje ŠtermanLjubezen skozi glasbo. V torek pa bodo tolminski osnovnošolci nastopili z otroško opero O pravljici, ki ni bila nikoli povedana.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano