Sodišče znova o odškodnini zaradi napake pri porodu

Višje sodišče v Kopru je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je postojnski porodnišnici marca lani naložilo plačilo 800.000 evrov odškodnine družini iz Nove Gorice zaradi zapletov pri porodu, pri katerem je njihov sin utrpel hudo pomanjkanje kisika in dobil trajne poškodbe možganov. Že prvi postopek je trajal nerazumno dolgo, kar osem let, zdaj pa se bo mučno pravdanje začelo znova.

Višje sodišče je razveljavilo odločitev sodišča, po kateri bi 
morala porodnišnica v Postojni zaradi napake porodničarja 
plačati visoko odškodnino. Prvostopenjsko sodišče bo moralo znova odločati.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Višje sodišče je razveljavilo odločitev sodišča, po kateri bi morala porodnišnica v Postojni zaradi napake porodničarja plačati visoko odškodnino. Prvostopenjsko sodišče bo moralo znova odločati.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

KOPER > “Z možem sva odločena; če bomo morali še novih deset let hoditi na sodišče, pa bomo. Prioriteta je najin otrok, to je samo za njegovo dobro, da mu omogočiva kakšno terapijo in eksistenco, tudi ko naju ne bo več. Ne bo lahko iti še enkrat čez vse to v sistemu, v katerem očitno nikoli ne ugotovijo nobene zdravniške napake,” je odločitev višjega sodišča sprejela Novogoričanka I. T. J., mati danes enajstletnega dečka, ki je normalno duševno razvit, a ima cerebralno paralizo, ne more hoditi ne govoriti in je dan in noč povsem odvisen od pomoči.

Sodišče o napaki porodničarja

Novogoričanka je marca leta 2005 prišla v porodnišnico z napotnico osebne ginekologinje za carski rez, saj ima ozko medenico in so ji zaradi tega že pri prvem porodu morali narediti carski rez. A porodničar Robert Likar je vztrajal pri naravnem porodu. Pri tem pa se je vrstila serija zapletov, na koncu jih je počila maternica in so ji morali narediti urgentni carski rez.

Starša sta postojnsko porodnišnico odškodninsko tožila, saj sta prepričana, da se je njun drugi otrok rodil invalid zaradi napak porodničarja. Prvostopenjsko sodišče je lani - po sedmih letih obravnav - pritrdilo staršema in odločilo, da mora porodnišnica družini plačati skupaj 800.000 evrov odškodnine (400 povprečnih mesečnih neto plač z zamudnimi obrestmi), kar je bila ena najvišjih doslej v Sloveniji. Sodbo pa je oprlo predvsem na to, da je porodničar ravnal narobe, ker ni dovolj jasno razložil porodnici, kakšna so tveganja vaginalnega poroda in poroda s carskim rezom, ter da ji je tako odvzel možnost izbire.

Pritožili sta se obe strani

Pritožili sta se obe strani in višje sodišče je po desetih mesecih odločanja sodbo zdaj razveljavilo ter naložilo vnovično sojenje. Kje natanko je našlo nepravilnosti oziroma bistvene procesne kršitve, da je sodba padla, včeraj nismo izvedeli. Odvetnica novogoriške družine Lucija Šikovec Ušaj je namreč službeno odsotna in se z vsebino sodbe še ni podrobno seznanila. “Lahko samo rečem, da mi je zelo žal zaradi otroka in njegove družine, ki čaka tako dolgo in bo morala še enkrat skozi vse to,” je razočarana.

Tudi direktor porodnišnice dr. Aleksander Merlo je razveljavitev sodbe, ki je obremenjevala porodnišnico, le kratko komentiral: “Kot udeleženci v sodnem postopku odločitev višjega sodišča sprejemamo tako, kot je - za nas obvezujoča. Še naprej se bomo udeleževali nadaljnjih sodnih obravnav.” Odvetnik porodnišnice Miran Škrinjar pa je pojasnil le, da so določeni razlogi v sodbi so kontradiktorni. “Gre za bistveno kršitev postopka, zato je sodba razveljavljena, prvostopenjsko sodišče pa mora sojenje ponoviti in nepravilnosti odpraviti,” je naštel. Upravičeno pa je pričakovati, da bo ponovno odločanje na prvi stopnji končano v razumnem roku, ki je za tako težke primere leto in pol. Prejšnje se je na prvi stopnji namreč vleklo sedem let, vmes pa so se zamenjali kar štirje sodniki.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano