Sodišče za mavričnost jeklenk

Kurivo ni krivo nelojalne konkurence, ker je sprejemalo rumene Istrabenzove jeklenke za gospodinjski plin, je presodilo novogoriško okrožno sodišče. Na Kurivu so zadovoljni, pri koprski družbi pa so že napovedali pritožbo. Bolj kot spor o barvi jeklenk je zadeva boj za tržni delež.

Dokler so bile vse jeklenke oranžne barve, za distributerje in 
potrošnike ni bilo težav. 

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dokler so bile vse jeklenke oranžne barve, za distributerje in potrošnike ni bilo težav.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Do leta 2007 ni bilo ne za prodajalce ne za kupce utekočinjenega naftnega plina, po domače gospodinjskega plina, nikakršnih težav. Na prodaj je bil le v univerzalni oranžni jeklenki, ki jo je potrošnik kupil enkrat, ob vsakem naslednjem nakupu pa prazno jeklenko zamenjal za polno in plačal le plin.

Mavrična zmeda

Potem so na trg prišle zelene jeklenke, ki jih je eno od podjetij svojim kupcem dalo v uporabo v zameno za kavcijo. Za njimi po istem sistemu še rumene in srebrne. Strošek za kupca pri prevzemu prve jeklenke se je res zmanjšal na pol, a distributerjev pri tem početju ne vodi nežna skrb za blagostanje in udobje potrošnikov, temveč želja po tem, da kupca vežejo nase in si s tem povečajo tržni delež. Takrat so se začeli spori o tem, ali prodajalci smejo vzeti jeklenke druge barve, torej jeklenko, ki je v lasti konkurenčnega prodajalca.

Jedro debat, razprav in tudi dogovorov med prodajalci je njihovo gospodarsko interesno združenje, zadevo pa so že nekajkrat obravnavala tudi sodišča. Nazadnje novogoriško.

Jeklenke je treba vrniti

Plinarna Maribor in družba Istrabenz plini sta letos tožili podjetje Kurivo Gorica, ker naj bi prevzemalo in skladiščilo njihove rumene jeklenke. Zahtevali so, da jih podjetje vrne, sodišču pa so predlagali tudi, da Kurivu prepove sprejemanje rumenih jeklenk od kupcev.

S prvo zahtevo so uspeli. Sodba Kurivu nalaga vračilo rumenih jeklenk, pri čemer sodni izvedenec v skladiščih Kuriva ni našel 180 jeklenk, kot sta zatrjevala tožnika, temveč le 26. Drugi tožbeni zahtevek, torej prepoved prevzemanja, pa je sodišče zavrnilo.

“Sodba je na nek način precedenčna, ker sta v dosedanjih podobnih primerih obstajala dogovor ali poravnava med dvema prodajalcema, v tem primeru pa takšnega dokumenta ni bilo,” pojasnjuje pravni zastopnik Kuriva Silvester Polanc.

Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z dvema argumentoma. Prvič: število rumenih jeklenk, ki jih je prevzelo Gorivo, je bilo v primerjavi z vsemi na tržišču tako majhno, da nikakor ni moglo ogroziti poslovanja Istrabenz plinov. In drugič, obstaja precedenčna sodba evropskega sodišča, ki pravi, da je jeklenka le embalaža in jo drugi prodajalec sme polniti. Če ustrezno označi, da je plin v jeklenki njegov.

Zmaga manjšega distributerja, ki ima v primerjavi s svojimi tožniki minimalni tržni delež, je dobra predvsem za potrošnike, je prepričan Polanc: “Odločitev sicer ne pomeni, da potrošnik lahko zahteva od prodajalca, da vzame jeklenko katerekoli barve. Vsekakor pa pomeni, da prodajalec to sme storiti.” Seveda, če bo prvostopenjska sodba zdržala.

Vse je še odprto

Na Istrabenz plinih so že napovedali, da bodo vložili pritožbo. Zato na vprašanja o tem, kaj takšna sodna odločitev pomeni za njihovo poslovanje in tržni delež, ne morejo odgovoriti. “Zoper sodbo sodišča prve stopnje smo se pritožili, saj je sodišče prve stopnje po našem prepričanju napačno uporabilo materialno pravo, storilo več kršitev določb postopka in napačno ugotovilo dejansko stanje, prav tako pa je kršilo več ustavnih pravic naše družbe,” je pojasnil član uprave Dario Šik. Po končani bitki se torej vojna nadaljuje. Pomemben del vprašanja o lojalni ali nelojalni konkurenci, so pravice potrošnikov, je v sodbi zapisalo novogoriško sodišče. Tisti, ki se zavzemajo za odprto izmenjevanje jeklenk, menijo, da mora imeti kupec možnost plin kupiti kjerkoli, oni, ki zagovarjajo omejitve, pa, da mora potrošnik čim bolj natančno vedeti, od kje prihaja plin in kakšne so kakovostne ter varnostne garancije.

VESNA HUMAR


Najbolj brano