Sodišče ljudem lahko dodeli parkirišča, a ne bo brezplačno

Čeprav sta Mestna občina Nova Gorica in podjetje SGP, danes v stečaju, zemljiške spore odpravila s poravnavo, v teh dneh znova zaposlujejo tamkajšnje okrajno sodišče. Gre za pravde, ali naj parkirišča in zelenice v večjih blokovskih soseskah v mestu dobijo v last etažni lastniki.

Če bo sodišče lastnikom stanovanj dodelilo tudi parkirišča in zelenice, jih bodo sicer lahko tudi ogradili, a jih bodo 
morali vzdrževati.   Foto: Mitja Marussig
Če bo sodišče lastnikom stanovanj dodelilo tudi parkirišča in zelenice, jih bodo sicer lahko tudi ogradili, a jih bodo morali vzdrževati.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Obravnava enega takšnih primerov se je nadaljevala minuli petek, traja pa že nekaj let. Takrat sta se SGP in občina prerekala, kdo od njiju si lahko lasti javne površine med stavbami v večjih blokovskih naseljih Nove Gorice, ki so bile v zemljiški knjigi vpisane kot imetje danes propadlega podjetja. Njegovi tedanji vodilni niso zamudili priložnosti, da spora ne bi kako začinili. Vanj so potegnili etažne lastnike v blokih, tudi tako, da so jim ponujali odkup parkirnih mest, za katere je veljalo, da so zgrajena za potrebe stanovalcev.

Lastništvo prinese pravice, a tudi nove obveznosti

To se je zgodilo tudi lastnikom stanovanj na Cankarjevi ulici 34, sredi po površini največje takšne četrti v mestu. Tudi zato so ljudje tam kasneje, po spremembah predpisov, sprožili postopek za določitev funkcionalnega oziroma po novem pripadajočega zemljišča k svoji stavbi, in ta primer je okrajno sodišče obravnavalo v petek. Podobno so tedaj ravnali lastniki po drugih delih mesta, posledica pa je več sorodnih pravd. Ene se že vlečejo, druge šele pridejo na vrsto.

“Kot upravnik sodelujemo v teh postopkih in zastopamo etažne lastnike, vsem pa prej predstavimo prednosti in slabosti tega, da se določi pripadajoče zemljišče. Postopkov je veliko, doslej se jih je nekaj že zaključilo, od tega eden s poravnavo, ostali pa z določitvijo zemljišč,” razlaga David Kavčič iz podjetja Dom, upravljalca mnogih stavb v Novi Gorici, ki je spremljal tudi petkovo obravnavo.

Za kaj pravzaprav gre? Glavnina blokov v Novi Gorici stoji na parcelah, ki obsegajo le ozek pas tal okoli njih. Bližnje zelenice in parkirišča so že na drugih parcelah. A če je v socializmu vse bilo od vseh, lahko danes nastanejo problemi, če je stavba na ta način odrezana od okolice, zlasti od mreže prometnic in parkirišč. Kakšni, je nakazalo zadnje vodstvo SGP.

Z določitvijo pripadajočih zemljišč k stavbam se imetniki stanovanj težavam lahko izognejo, v posameznem bloku pa postanejo solastniki nekaj prostora v okolici. Potem res lahko tudi, na primer, omejijo dostop do parkirnih mest pred svojimi domovi, imajo več možnosti kaj reči, če na sosednji parceli kdo kaj gradi, in podobno.

A je to hkrati lahko tudi dvorezen meč: novo imetje morajo lastniki sami vzdrževati in hkrati so zanj odgovorni. Kar v praksi pomeni, na primer, da občina ne skrbi več za zelenice med bloki in ne krpa lukenj v parkiriščih, pač pa lastniki sami.

Naj bo v lasti občine ali zasebnikov?

To pa so med drugim izpostavili na nadaljevanju obravnave primera Cankarjeva 34, ki je toliko bolj zapleten, saj zadeva veliko število ljudi. Ta blok je namreč eden od skupaj kar 13, med katerimi se razteza ena sama velika parcela, ki jo zasedajo zelenice z drevesi ter eno samo parkirišče. Povrh vsega pa je na sredini te parcele še vrtec in ob njem garažna hiša.

Glede na izpovedi zaslišanih nekaterih lastnikov stanovanj o tem, kako uporabljajo prostor med bloki, bo okrajno sodišče najbrž vsaki stavbi dodelilo kos zemljišča v okolici, omenjeno parkirišče in poti med bloki pa opredelilo kot skupno last. Mestna občina, ki je to zemljišče dobila s poravnavo s SGP, predlaga, da se ji ga prepusti. Kot je na sodišču poudarila zastopnica Miloška Bratuž, lahko sicer nastane več težav.

Kaže pa, da bodo stanovalci blokov v tem delu Cankarjeve še razpravljali, kaj narediti. Pri odločitvi lahko pretehtajo tudi stroški parcelacije, ki bi jih, če jim sodišče dodeli parcelo, morali kot lastniki plačati. Na predlog njihovega zastopnika Simona Čehovina bo zato sodišče pridobilo tri ponudbe s ceno parcelacije.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano