Sodelovali bodo v centru mesta

Nedolgo tega je v starem delu Tolmina v prostorih v Cankarjevi ulici odprl vrata center za sodelo Baza z dvanajstimi mesti za uporabnike. Zanj skrbi zasebni zavod Coworking, ki načrtuje tudi izobraževanja. Dobrodošli so vsi, ki bi svoje zamisli ob posvetovanju laže preverili in uresničili. Občinski načrt urejanja centra ostaja aktualen.

V center že prihajajo prvi uporabniki, med njimi tudi soorganizator Outdoor festivala Peter Dakskobler.  Foto: Neva Blazetič
V center že prihajajo prvi uporabniki, med njimi tudi soorganizator Outdoor festivala Peter Dakskobler.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Pri tolminskih načrtih za center za sodelo je prišlo do spremembe. Prostori, ki jih je pred kratkim ustanovljen zasebni zavod za kreativno podjetništvo Coworking Baza našel v centru Tolmina, ne bodo le začasni, kot so prvotno načrtovali. Tam želijo ostati za stalno.

Našli so idealno lokacijo

Med čakanjem na center za sodelo, ki ga namerava občina s svojim in denarjem iz programa LAS Dolina Soče urediti v svojih prostorih v obrtni coni, se je skupina zainteresiranih odločila, da morajo pohiteti, ker se za uporabo zanima najmanj 15, predvsem mlajših ljudi s podjetniškimi idejami. Iskali so začasno lokacijo, toda v Cankarjevi ulici 3 jim je postalo tako všeč, da želijo ostati. “Najemnina je ugodna. Prostore smo preuredili z lastnim denarjem, v njih je na 90 kvadratnih metrih dvanajst mest za delo. V opremo bo treba še vlagati. Tudi steklena predelna vrata moramo vgraditi,” pojasnjuje Nataša Hvala, ki je skupaj s Sandro Jačev, Nino Trušnovec in Matejem Kendo ustanovila zasebni zavod Coworking Baza. Kot pravi, peljejo zgodbo v teh prostorih za zdaj sami naprej s soglasjem Občine Tolmin in Posoškega razvojnega centra. Zahvaljuje se jima za podporo.

Občinski projekt centra za sodelo je predvideval ureditev prostorov na površini 200 kvadratnih metrov z 20 mesti. Ocenili so, da bi zanj potrebovali približno 120.000 evrov. Z delom so nameravali začeti konec leta. Kako bo, se bodo še odločali.

Občina gre s projektom naprej

Kaj bo s projektom centra za sodelo, ki ga načrtujejo v obrtni coni, se mora občina še odločiti. Župan Uroš Brežan pojasnjuje: “Upravni odbor LAS Dolina Soče je na nedavni seji občinski projekt za center za sodelo potrdil. Projekt ostaja za občino aktualen, tudi v povezavi z iskanjem podpore iz evropskih sredstev LAS Dolina Soče. Postavlja pa se vprašanje, ali ga ne bi bilo bolj smiselno umestiti v trenutno najete prostore v Cankarjevi ulici v starem delu Tolmina. Odločitev o tem bomo sprejeli skupaj s partnerjem pred podpisom pogodbe z LAS Dolina Soče. V nobenem primeru pa našemu okolju namenjen evropski denar ne bo izgubljen.”

Dobrodošli vsi zainteresirani

V centru za sodelo bo po pričakovanjih vse bolj živahno. “V mislih imamo organiziranje šestih brezplačnih projektnih delavnic, ki jih bo denarno podprl Posoški razvojni center. Člani zavoda smo lahko tudi predavatelji. Pri nas bo logistični center in informacijska točka za Outdoor festival. Takrat bomo zaprli Cankarjevo ulico in organizirali pestro dogajanje, kar bo vneslo v mesto več življenja. Jeseni načrtujemo podjetniška izobraževanja, izobraževanje za trženje prek spleta. Tudi literarne večere bomo pripravljali,” našteva Hvala. Ob tem poudarja, da za razliko od izobraževanj v okviru Posoškega razvojnega centra, ki so ciljno usmerjena, v centru za sodelo ne bo omejitev za udeležence. Lahko pride vsak, če ga le zanimajo vsebine.

Stalni oziroma občasni uporabniki bodo plačevali najemnino. Mesečna je 60 evrov, tedenska 25 in dnevna šest evrov, možno bo uporabljati mize in stole, tiskalnik, optični čitalec oziroma skener. Kupili bodo dva stacionarna računalnika. Prostori so za zdaj na voljo od 8. do 15. ure, sčasoma bodo urnik prilagodili potrebam.

Kot so izračunali člani zavoda, bi za pokrivanje stroškov potrebovali deset mesečnih najemnikov.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano