Socialni center le za pol cene

Socialni center Vrtojba, ki že nekaj let prazen propada, bodo že tretjič skušali prodati na javni dražbi. Izklicna cena za objekte, ki so ocenjeni na 8,34 milijona evrov, bo 4,17 milijona. Ker je terjatev upnikov za 10,7 milijona, zanimanja za nakup pa doslej ni bilo, je že jasno, da vsi ne bodo poplačani, Občina Šempeter-Vrtojba pa je praktično že izgubila milijon evrov vredno zemljišče.

Nesojeni socialni center v tretje  prodajajo za polovico ocenjene vrednosti. Če se bo le našel kupec, pa denarja skoraj zagotovo  ne bo dovolj niti za poplačilo vseh terjatev banke, kaj šele drugih upnikov.  Foto: Leo Caharija
Nesojeni socialni center v tretje prodajajo za polovico ocenjene vrednosti. Če se bo le našel kupec, pa denarja skoraj zagotovo ne bo dovolj niti za poplačilo vseh terjatev banke, kaj šele drugih upnikov.  Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > Nesojeni socialni center je zagotovo daleč najbolj črna zgodba v občini Šempeter-Vrtojba, ki se vleče že dolga leta. Z njim se je “zakvačkal” Zavod za izgradnjo centra (ZIC), v katerem si solastništvo delita Občina Šempeter-Vrtojba in podjetje Kampa, ki je v lasti gradbenega podjetja Marc.

Dolga brada neuspehov

Vse skupaj se je začelo zapletati pred leti, ko Dom upokojencev Nova Gorica ni najel prostorov. Sledili so spori, ali bi to moral storiti, ker je podpisal predpogodbo. Po drugi strani je gradnja zamujala in nato zastala tik pred dokončanjem, nastalo je vse več trenj med občino in zasebnim lastnikom.

Predlogov o tem, kako bi si razdelila premoženje, je bilo precej, o žgoči problematiki so se velikokrat pogovarjali na občinskem svetu v Šempetru. Padale so ideje, da bi bilo najbolje ZIC poslati v stečaj, da bi nekoliko preuredili prostore in znova poskusili prepričati dom upokojencev, naj jih najame, vmes so se pojavljali interesenti, najbolj zagreto naj bi bilo podjetje iz Italije, ki bi vendarle kupilo bodoči dom upokojencev. A so ponudili premalo. Marc in občina sta se pogovarjala tudi o tem, da bi podjetje občini v zameno za njen delež v ZIC dalo zemljišče na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba ali pa da bi izstopil Marc in bi ga občina poplačala. A dlje od predlogov niso prišli.

Vseh terjatev do ZIC je za približno 10,7 milijona evrov. Največji upnik je Abanka Vipa z 8,34 milijona evrov izvršb, sledi podjetje Marc z dvema milijonoma evrov. Ostali upniki terjajo manjše zneske. Država zahteva slabih 80.000 evrov, javno podjetje Vodovodi in kanalizacija 55.600, podjetje Pertič približno 56.700, Edil Inžiniring 18.600, Adriaplin pa 600 evrov.

Bo tretja dražba prinesla kupca?

Ker je Marc že pred časom kot prvi vložil izvršbo, nato pa so sledili ostali upniki, sodišče objekte prodaja. Tudi če bi se solastnika ZIC dogovorila o delitvi premoženja, bi se javni dražbi izognili le, če bi vsi upniki umaknili svoje terjatve. To pa je že znanstvena fantastika. Prav tako kot to, da bodo vsi poplačani. Skupaj se je namreč nabralo za 10,7 milijona evrov izvršb, sodno zapriseženi cenilec pa je objekte - stavbo A, ki je bila namenjena za dom upokojencev, in stavbo B, v kateri naj bi bila varovana stanovanja - ocenil na 8,34 milijona evrov. Tolikšna je bila tudi izklicna cena na prvi javni dražbi, ki je bila zaradi bolezni sodnice preklicana, in na drugi javni dražbi septembra lani, ki pa se je ni udeležil nihče.

Prihodnji teden bo že tretja dražba, izklicna cena objektov pa je tokrat 4,17 milijona evrov. Ker je glede na ocenjeno vrednost cena prepolovljena, bo morda tokrat le nekoliko več zanimanja. A razen banke, pa še ta ne v celoti, ostali upniki ne bodo poplačani. Občina pa se tako ali tako mora sprijazniti s tem, da je praktično izgubila približno milijon evrov vredno zemljišče, ki ga je vložila v projekt.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano