Socialni center bo še vegetiral

Ko je Družba za upravljanje terjatev bank januarja za 4,17 milijona evrov kupila nesojeni Socialni center Vrtojba, se je zdelo, da se je končno našla rešitev za nasedlo milijonsko naložbo. DUTB pa po dobrih štirih mesecih ni še niti uradno postala lastnica, kaj šele, da bi začela postopke prodaje. Je pa objekt zavarovala.

Čeprav ga je kupila že  januarja, prenos socialnega centra na DUTB še ni končan, zato ne morejo steči postopki 
za dograditev in prodajo. Ga je pa slaba banka že zavarovala.  Foto: Leo Caharija
Čeprav ga je kupila že januarja, prenos socialnega centra na DUTB še ni končan, zato ne morejo steči postopki za dograditev in prodajo. Ga je pa slaba banka že zavarovala.  Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > “Procese upravljanja konkretnih primerov bomo v okvirih zavez o poslovni zaupnosti lahko komentirali po tem, ko bodo odločitve dokončno sprejete in primeri zaključeni. Lahko pa povemo, da postopek prenosa lastninske pravice na predmetni nepremičnini na DUTB še ni zaključen, saj sklep o izročitvi še ni pravnomočen,” so nam iz Družbe za upravljanje terjatev bank odgovorili na vprašanje, ali so že na vidiku potencialni kupci ali najemniki nesojenega Socialnega centra Vrtojba. Ta je dolgo visel za vratom v zavodu ZIC združenima Občini Šempeter-Vrtojba in podjetju Marc ter Abanki Vipa, ki je gradnjo objekta s krediti financirala.

Vse stoji, ker slaba banka še ni lastnica

Slednja je za približno 8,43 milijona evrov terjatev do ZIC prenesla na DUTB, ta pa je januarja na tretji dražbi za polovico sodno ocenjene vrednosti, ki je znašala 8,34 milijona evrov, kupil objekta, v katerih naj bi bila dom upokojencev in varovana stanovanja. Osnovni cilj je najti kupca ali najemnika za socialni center in si s tem povrniti 4,17 milijona evrov, kolikor ga je plačala. Kdo ga bo kupil ali najel, kdaj in za koliko pa ostaja še velika neznanka. Tudi ni še jasno, ali bo slaba banka objekta prodajala nedokončana, ali pa jih bo najprej dogradila in nato iskala interesente. “Dokler postopek prenosa še ni zaključen in DUTB še ni lastnica nepremičnine, ne more pričeti s prodajo nepremičnine. DUTB bo skušala to prodati v obstoječem stanju oziroma jo dokončati,” so, razumljivo, zelo skopi na slabi banki.

Čeprav uradno še niso lastniki, pa so objekt že zavarovali in zagotovili fizično varovanje, so potrdili za Primorske novice. V objekt so neznanci pred časom namreč že vdrli in od tam odnesli nekaj predmetov ter povzročili nekaj škode.

Ko bo sklep, da je DUTB postala lastnica objektov, pravnomočen, bo zavod ZIC, ki ga pestijo dolgovi, dokončno ostal brez premoženja. Občina je že izgubila na okrogel milijon evrov ocenjeno zemljišče, ki ga je vložila v projekt. V. d. direktorja zavoda in obenem lastnik ter direktor podjetja Marc Andrej Marc od občine terja še nekaj več kot 80.000 evrov, ki da jih je dolžna vplačati v zavod, na občini pa to zavračajo z argumentom, da zavod ni izpolnil nekaterih pogojev, med drugim tega, da pred tem dokonča gradnjo.

Še vedno si želijo dom upokojencev

Ker je center v postopku prenosa na slabo banko, Občina Šempeter-Vrtojba nima vpliva na to, kaj se bo z njim zgodilo. “Od DUTB pričakujemo, da bo pripravila predloge, kako bodo dokončali objekt in zagotovili uporabno dovoljenje,” pravi župan Milan Turk, ki si želi, da bi v objektu A uredili prostore za starejše občane, kot je bilo od vsega začetka načrtovano. Direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante ni zaprl vrat za morebitni dogovor o najemu manjšega dela objekta. A to bo aktualno šele, ko bodo na mizi konkretne ponudbe in narejena finančna analiza. Občina sicer še vedno plačuje stroške elektrike za potopne črpalke. Stroške bodo prenesli na slabo banko, ko bo ta postala lastnica, napoveduje Turk. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano