So svetniki temeljiti ali zgolj neodločni?

Konec tedna je minil skrajni, že podaljšani rok, do katerega bi morali članice in člani sveta zavoda Osnovne šole Deskle odločiti o tem, ali odstaviti ravnatelja Vojka Simčiča. A so rok ponovno podaljšali. Kaj torej muči desklanske svetnike?

Ravnatelj Osnovne šole Deskle Vojko Simčič še čaka na odločitev o morebitni predčasni razrešitvi. Foto: Vesna Humar
Ravnatelj Osnovne šole Deskle Vojko Simčič še čaka na odločitev o morebitni predčasni razrešitvi. Foto: Vesna Humar

DESKLE > Inšpektorat za šolstvo je že sredi januarja po izdaji poročila, ki je navedlo cel niz kršitev in nepravilnosti na osnovni šoli Deskle, svetu zavoda predlagal razrešitev ravnatelja Vojka Simčiča. Svet zavoda je seveda pri svojih odločitvah avtonomen, je pa inšpektorat zahteval pisno stališče do kršitev ter pojasnila o odločitvi za ali proti odstavitvi.

Nadzor na šoli je bil posledica prijave, povezane s dolgotrajnimi in nerešenimi težavami z nasiljem med vrstniki. Inšpektor je ugotovil, da je “ravnatelj malomarno opravljal svoje dolžnosti in ni dosledno izvrševal nalog, ki so predvidene z zakoni in drugimi predpisi, ter vsem učencem v prostorih šole tudi ni zagotovil varnega in spodbudnega okolja, zaradi česar so v zavodu nastale hujše posledice.” To je bila podlaga za predlog razrešitve.

Inšpektorat RS za šolstvo je na prošnjo sveta zavoda Osnovne šole (OŠ) Deskle podaljšal rok za dopolnitev predloga o razrešitvi ravnatelja Vojka Simčiča. Ker so bili razlogi za podaljšanje roka po mnenju inšpektorata utemeljeni, so svetu zavoda rok za izvršitev predloga inšpektorja o razrešitvi ravnatelja Vojka Simčiča podaljšali do 30. aprila.

Svet zavoda bi se moral odločiti do 10. februarja, a so rok podaljšali do 15. marca. Ker tudi do novega datuma niso uspeli sprejeti odločitve, so jim dali še en odlog. Tako piše v redkobesednem sporočilu za javnost, ki ga je podpisala predsednica sveta zavoda Mirjam Košuta. “O odločitvah in sklepih vas bomo obvestili po končanem postopku,” so še dodali.

Zakaj se torej svetniki tako dolgo odločajo? Po neuradnih podatkih, saj svet zavoda uradno z javnostjo skoraj ne komunicira, so imeli na začetku precej formalnih in statutarnih težav. Začeti so morali že z izbiro novega predsednika, saj je imel svet prej dolgo začasno vodstvo. Nekatere pravne pomisleke so jim pomagali rešiti v občinski upravi.

Ali je po odstranitvi formalnih ovir zdaj težava v vsebini odločitve, je težko reči. Nekateri trdijo, da je večina svetnikov izrazito naklonjena razrešitvi ravnatelja, spet drugi opozarjajo na to, da ima del svetnikov zelo resne pomisleke.

Tudi če se svet zavoda odloči za predčasno razrešitev Simčiča, s tem zgodbe še ne bo konec, saj je ravnatelj že pred časom in ponovno na nedavni seji kanalskega občinskega sveta, ki je obravnaval problematiko, napovedal, da se bo ob morebitni odločitvi za razrešitev boril na sodišču. VH


Najbolj brano