So Vipavci izviseli?

Se je novogoriška univerza odpovedala gradnji kampusa v Vipavi? Sodeč po napovedi, da bodo danes predstavili “nadaljnje postopke glede lokacije za gradnjo univerzitetnega kampusa,” kaže tako. A na univerzi dodatnih pojasnil ne dajejo. Novogoriški župan Matej Arčon meni: “Kampusa v Vipavi ne bo.” In se spet pogovarja o lokacijah v Novi Gorici. Aktualno je območje ob Kornu in še vedno tudi travnik v centru mesta ...

Če se bo univerza odpovedala gradnji kampusa v Vipavi, bo v igri spet zemljišče ob Kornu. Novogoriški župan Matej Arčon pa pušča odprta vrata tudi za travnik ob Kidričevi ulici ... Foto: Mitja Marussig
Če se bo univerza odpovedala gradnji kampusa v Vipavi, bo v igri spet zemljišče ob Kornu. Novogoriški župan Matej Arčon pa pušča odprta vrata tudi za travnik ob Kidričevi ulici ... Foto: Mitja Marussig

VIPAVA, NOVA GORICA > Rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik dodatnih pojasnil, ali so se odpovedali gradnji kampusa v Vipavi, ne daje, saj da bodo vse razkrili drevi ob 17.30. Kakšne korake bodo ubrali, bodo namreč dokončno potrdili tik pred tem, na seji upravnega odbora UNG.

Kot je znano, je slednji 16. aprila izbral ponudbo Občine Vipava, ker pa je del zemljišč pod Pristanom na poplavnem območju, je dal občini pol leta čas, da odpravi pomanjkljivosti. Rok je potekel sredi oktobra, univerza ga je podaljšala, a občina problema zemljišč še vedno ni uspela odpraviti, zato na njih gradnja kampusa za zdaj ni mogoča. Optimizem župana Ivana Princesa, da bodo zemljišča za kampus pravočasno usposobili, je bil varljiv. Študije poplavne varnosti, ki je podlaga za to, da Agencija RS za okolje izda ustrezna dovoljenja za gradnjo, še vedno ni. In vprašanje je, kdaj bo nared.

Vipavcem se čas izteka. Predsednik upravnega odbora univerze Boris Peric je namreč pred kratkim za Primorske novice potrdil, da so pripravljeni nekoliko počakati, a ne v nedogled.

“Kampus v Vipavi se po moje ne bo zgodil,” pa je prepričan novogoriški župan Matej Arčon. Da je ta možnost realna, se zaveda tudi rektor Zavrtanik, ki je kampus v Novi Gorici ves čas držal v žepu kot aduta, če se v Vipavi zalomi.

“Pred volitvami sva nekajkrat preigravala možnosti gradnje kampusa v Novi Gorici. Dogovorila sva se, da se ponovno dobimo konec novembra in preverimo vse možne lokacije,” pravi Arčon.

Čeprav so kandidati za župana pred volitvami podpisali sporazum, da bo občina za kampus ponudila zemljišča ob Kornu, Arčon pravi, da je v igri še vedno tudi travnik v centru Nove Gorice: “Da bo Kampus ob Kornu, je bila politična odločitev. Ne želim pa zapirati vrat za območje v središču mesta. Pogledali bomo pluse in minuse in se dogovorili, kaj mora kdo narediti. Če se univerza odloči za Korn, moramo dokončati podrobni prostorski načrt, če se odločijo za center mesta, bi morali objaviti razpis za podelitev brezplačne stavbne pravice in preučiti, kako spremeniti prostorske akte, da bi racionalizirali gradnjo. Vse je torej še odprto.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano